Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolenämndens vice ordförande Zinaida Kajevic (S) uttalar om sig om kritiken mot nämndens arbete mot hedersförtryck på förskolor. Foto: Hanna Bolander/SVT

Förstärkta insatser mot hedersvåld i Malmös förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister i arbetet mot hedersrelaterat våld i förskolan, visar en granskning av förskolenämnden i Malmö. Nu har nämnden tagit ett första steg mot förändring, meddelar vice ordförande Zinaida Kajevic (S).

– Vi har tagit fram en plan för hur vi åtgärdar bristerna, säger hon.

Förskolenämnden hade sammanträde på onsdagen. Politikerna gav förskoleförvaltningen i uppdrag att kartlägga och ge förslag på åtgärder för att förbättra arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck.

– En del av den kritik som finns är att viss personal inte förstår och att andra kanske ser hedersförtryck men agerar inte, säger Zinaida Kajevic.

Hedersgranskningen i Malmö

”Stort svek mot barnen”

Kartläggningen är ett första steg mot att åtgärda de brister i arbetet som Malmö stads stadsrevision fördjupade granskning visar på.

Men vilka konkreta åtgärder som ska genomföras för att förstärka de insatser som redan implementerats presenteras först vid nästa sammanträde i mars.

Zinaida Kajevic beskriver det som en oerhörd besvikelse att interna utbildningar om hedersvåld i förskolan i vissa fall inte har genomförts.

– Det är ett stort svek mot de barnen som lever i ett förtryck, säger hon.

Hör förskolenämndens vice ordförande Zinaida Kajevic (S) efter onsdagens sammanträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersgranskningen i Malmö

Mer i ämnet