Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöpolitikerna Linda Obiedzinski (M) och Sara Wettergren (L) reagerar starkt på rapporten som visar på brister när det gäller förskolors arbete med hedersproblematik. Foto: SVT

Malmöpolitikerna rasar mot förskoleförvaltningen efter hedersrapport

Uppdaterad
Publicerad

Förskolorna i Malmö anmäler inte när man upptäcker att barn är utsatta för hedersförtryck. Anledningarna är bland annat att personalen är rädd för hot från föräldrarna eller själva lever under samma förtryck och upprätthåller det.

Det visar en ny granskning som Malmö stad har gjort. Nu rasar både styret och oppositionen i staden.

– Det är inget annat än en skandal, säger Linda Obiedzinski (M) som sitter i förskolenämnden.

Redan 2019 och 2021 kom rapporter som visade att det finns en utbredd hedersproblematik i Malmös skolor och förskolor. Den nya rapporten visar att problemen inte har försvunnit. Den ger också svidande kritik mot arbetsmarknads- och socialnämnden och mot förskolenämnden, som man menar inte gör tillräckligt.

Hedersgranskningen i Malmö

– Det är ett stort misslyckande, förvaltningen får ta sig en funderare. Från politikens sida har vi varit väldigt tydliga med att det här är prioriterade frågor, säger Sara Wettergren (L), kommunalråd med ansvar för skola och utbildning.

Pojkar vägrar lyda kvinnor

När det gäller hedersförtryck i förskolan så kan det enligt en av de tidigare rapporterna handla om att barn av olika kön inte får leka med varandra, hålla handen eller sova bredvid varandra. Pojkar får inte ha klänning när det leks rollekar och flickor får inte ha kortärmat eller vara barbenta även om det är varmt.

Anställda lever i samma miljö

Under januari-oktober förra året gjorde Malmös alla förskolor bara en enda orosanmälan vad gäller hedersförtryck, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Orsakerna är bland annat att personalen är rädd för våld eller hot från föräldrarna eller att en anmälan ska gå ut över barnet. Men det finns också anställda som upprätthåller hedersnormer i förskolan.

– På något ställe står det att man avstått från att utbilda om hedersförtryck för att inte uppröra personalen som inte är mogen att ta till sig frågorna. Det är ju inte klokt, säger Linda Obiedzinski (M).

– Vi jobbar aktivt med frågan. Många upplever att man är i den privata sfären. Men det är vårt uppdrag i förskolan att jobba med normer och värden. Vi behöver få till en förflyttning i hur man ser på hedersproblematik, säger Anna Karlfeldt, utbildningschef på förskoleförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersgranskningen i Malmö

Mer i ämnet