Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget till yttrande från förskolenämnden ska behandlas på nämndens möte 20 mars. Foto: SVT

Förvaltningsdirektörens svar på kritiken mot förskolan efter hedersrapporten

Uppdaterad
Publicerad

Ledande politiker i Malmö riktade hård kritik mot förskoleförvaltningen efter stadens granskning om att anställda inte orosanmäler när de misstänker att ett barn är utsatt för hedersförtryck.

Nu svarar förskoledirektören Serene Rosberg på kritiken.

– Det här är ett svek mot alla Malmös barn, sa vice ordförande i förskolefarvaltningen Linda Obiedzinski (M), i en intervju med SVT Nyheter Skåne, om Malmö stads granskning som visat att förskolorna i Malmö inte anmäler när de upptäcker att barn är utsatta för hedersförtryck.

I samma inslag sa kommunalrådet för skola och utbildning, Sara Wettergren (L), att ”förvaltningen får nog ta sig en funderare.”

Hedersgranskningen i Malmö

Nu svarar förskoleförvaltningens direktör Serene Rosberg på kritiken i en intervju med SVT Nyheter Skåne.

– Vi har en del i det ansvaret, säger hon. Jag menar också att vi har tagit det ansvaret. Vi gör ett gott arbete. Det finns såklart fortsatt arbete kvar att göra.

Delar inte bild

Om granskningen från stadsrevisionen i Malmö stad säger hon att den är baserad på intervjuer på ett litet urval av förvaltningens anställda inom förskolor, och att det kan skapa en bild som inte är tillräckligt nyanserad.

I ett förslag till yttrande till stadsrevisionen, med åtgärdsprogram, finns detta med.

”Nämnden vill i sammanhanget lyfta att det i granskningens metod och genomförande finns vissa begränsningar. Det gäller bland annat att antal intervjuade (15 av totalt 4700 medarbetare) är litet [...]”

– Våra medarbetare är skyldiga att orosanmäla. Har man en oro så gör man en orosanmälan. Och det är den bilden vi har, att våra medarbetare gör det, säger Serene Rosberg.

Se när forskoledirektören bemöter kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersgranskningen i Malmö

Mer i ämnet