Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialförvaltningsministern Camilla Waltersson Grönvall (M) på besök i Malmö angående hedersrapporterna. Foto: Hanna Bolander/SVT

Ministern om rapport om hedersförtryck: ”Kommer hålla ögonen på Malmö”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte under tisdagen Malmö för ett möte med nämnderna som berörs av Malmö stads rapport, som pekar på allvarliga brister i arbetet mot hedersförtryck.

Rapporten visade bland annat att förskolepersonal inte vågar anmäla misstänkt hedersförtryck, eftersom de riskerar hot från vårdnadshavare. Dessutom har viss personal vägrat att delta i utbildning kring hedersvåld.

Kritik mot Malmös politiker

Socialtjänstministern riktar nu kritik mot kommunpolitikerna. Hon säger att det är politikernas ansvar att se till att arbetet fungerar.

Hedersgranskningen i Malmö

– Det behövs ett tydligare politiskt ledarskap, det ska vara glasklart att vi inte accepterar hedersförtryck.

Stadsrevisionen har även identifierat brister i socialnämnden arbete. Avsaknad av kartläggning och uppföljning kring hedersförtryck lyfts fram i rapporten. Samt brist på samverkan mellan nämnderna.

Ministern om hedersförtrycket i Malmö

Socialförvaltningsministern avslutar pressträffen i Malmö med en uppmaning till kommunens politiska ledning.

– Jag tänker utgå ifrån att den politiska ledningen i Malmö från och med nu prioriterar arbetet mot hedersförtryck. Jag kommer att hålla ögonen på Malmö.

Förskoledirektör Serene Rosberg har tackat nej till en intervju, men skriver i ett meddelande till SVT Nyheter Skåne:

”Hedersproblematiken är en viktig fråga som vi aktivt arbetar med i förskoleförvaltningen och vi välkomnar därför granskningen. Vi kan dock inte förekomma nämndens behandling och beslut i frågan.”

I klippet får du höra ministerns ord mötet med Malmös berörda nämnder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersgranskningen i Malmö

Mer i ämnet