Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalråd för skola och utbildning Sara Wettergren (L) kan se att förskolan tar efter skolans metod kring orosanmälningar Foto: SVT/Hamza Ftouni

Kommunalrådet om orosanmälningar: ”Förskolepersonal ska inte behöva bli outad”

Uppdaterad
Publicerad

En granskning som Malmö stad har gjort visar på att förskolorna i Malmö inte anmäler när man upptäcker att barn är utsatta för hedersförtryck. En av anledningarna är bland annat att personalen är rädd för hot från föräldrarna. Sara Wettergren (L), kommunalråd för skola, menar att förskolan kan ta efter skolans metoder.

– Kan vi stötta förskolan så att det är som på en grundskola där skolledningen är de som anmäler och förskolepersonal inte behöver bli lika ”outad” så tror jag att det kan vara en väg framåt, säger Sara Wettergren (L).

Två olika skolformer

Anledningen till att det finns en skillnad på hur man orosanmäler är de olika skolformerna, enligt Sara Wettergren.

Hedersgranskningen i Malmö

– I en grundskola kan exempelvis ett elevhälsoteam vara dem som gör en orosanmälan vilket gör att personalen inte är utsatt på samma sätt. I en förskola är det däremot ingen skolplikt och färre personal där den närmsta pedagogen har anmälningsplikt vilket gör att man blir mer exponerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersgranskningen i Malmö

Mer i ämnet