Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Edholm, skolminister, vill ta bort de hinder som gör att förskolepersonal inte vågar orosanmäla hedersförtryck. Foto: Vlada Cakic

Skolministern Lotta Edholm (L) reagerar efter hedersgranskningen – vill se över lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har rapporterat om en förskollärare som utsatts för hot från föräldrar när hon ville diskutera hedersförtryck. Nu reagerar skolministern Lotta Edholm (L) och öppnar för att se över lagstiftningen.

Förskolläraren i Malmö vittnar om hot från vårdnadshavare när personalen gör orosanmälningar gällande hedersförtryck bland barnen. Hon menar att det är ett problem att förskollärarna måste uppge sitt namn på orosanmälan, då det är lätt för föräldrarna att söka upp personalen.

– Det ingår i lagstiftningen, att anmälaren måste uppge sitt namn, säger Lotta Edholm, skolminister.

Hedersgranskningen i Malmö

Öppnar för lagändring

Men efter SVT Nyheter Skånes publicering öppnar nu ministern för förändring i lagstiftningen.

– Vi måste se över vilka hinder det finns för att förskolepersonal ska anmäla, och att uppge sitt namn kan vara ett sådant hinder, så det måste vi titta närmare på.

I grundskolan i Malmö använder man ofta rektorns namn istället för lärarens när man gör en orosanmälan. Något som i dagsläget inte är aktuellt inom förskolan.

”Helt oacceptabelt”

I en ny rapport från Malmö stad får förskoleförvaltningen massiv kritik för sitt arbete mot hedersförtryck. Det framgår bland annat att personal inte vågar anmäla på grund av rädsla för hot från vårdnadshavare.

– Hedersförtrycksnormen är väldigt stark, personal känner sig hotade och barn riskerar att fara illa. Det är helt oacceptabelt, säger Lotta Edholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersgranskningen i Malmö

Mer i ämnet