Friades från misshandel av spädbarn – begär miljonskadestånd

Publicerad

Den mamma i Kristianstadstrakten som friades från åtalet om att ha misshandlat sitt spädbarn till döds begär nu 1,2 miljoner i skadestånd från staten.

I september 2016 kom föräldrarna, som hör hemma i Kristianstadtrakten, med sin en månader gamla bebis till sjukhuset i Kristianstad. Barnet fördes direkt till barnintensiven på SUS i Lund och dagen efter var flickan död.

Läkarna konstaterade då bland annat ett tjugotal revbensbrott och misstänkte misshandel. Polisen larmades och föräldrarna greps på sjukhuset, misstänkta för mord. Det ändrades senare till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Tingsrätten friade föräldrarna men Hovrätten gjorde en annan bedömning och ansåg att pappan gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel.  Han dömdes till fyra års fängelse. Mamman friades. Då hade hon suttit häktad i drygt tio månader. För detta begär hon nu ett skadestånd från staten på 1,225 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.