Foto: TT

Funktionshindrade utnyttjades i bidragskarusell

Publicerad

En liten kulturförening i Malmö har håvat in miljoner i bidrag från Arbetsförmedlingen under många år. Samtidigt betalade föreningen systematiskt för låga löner till sin personal.

Iransk-svenska föreningen i Malmö hade som mest ett 50-tal anställda med olika bidrag från Arbetsförmedlingen. Det handlade om lönebidrag, trygghetsanställingar, fas 3, instegsjobb och utvecklingsanställningar.

Bidragen blev rena vinstaffären för föreningen men kalkylen byggde på att funktionshindrade som arbetade för föreningen fick för låga löner.

Bubblan sprack först när Arbetsförmedlingen upptäckte att föreningen under sex år hade kvitterat ut lönebidrag för en sjukskriven kvinna. Arbetsförmedlingens krävde tillbaka 924.000 kronor.

Mannen som var ansvarig för föreningens anställda sjukskrev sig och föreningen gick i konkurs. Nu står lokalerna tomma och personalen känner sig lurad.

”De utnyttjade och lurade mig”

Emir Sundkvist, anställd som språklärare i föreningen med lönebidrag från Arbetsförmedlingen, fick under lång tid 3000 kronor för lite i lön efter skatt. Bluffen blev uppenbar för honom strax innan konkursen.

– Jag har blivit grundlurad i flera år. Jag tycker det är för jävligt, säger Emir Sundkvist.

Hans erfarenheter delas av flera anställda som också har fått för låga löner.

Polioskadade Yalda Johansson var bidragsanställd lokalvårdare i föreningen. När hon tog kontakt med facket upptäcktes att hon ofta fått 800 kronor för lite i månadslön.

– Unionens handläggare sa oj, du har inte fått din riktiga lön. Iransk-svenska föreningen utnyttjade och lurade mig, säger Yalda Johansson.

LÄS MER: Tio miljoner kronor i bidrag – men inga kontroller gjordes

Arbetsförmedlingen gör inga kontroller

Bidragssystemet bygger på ärlighetsprincipen. Arbetsförmedlingen kontrollerar aldrig att de anställda verkligen får den lön som de ska ha.

– Nej, det gör vi inte, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Malmö.

Det finns heller inget tak för hur många bidragsanställningar som Arbetsförmedlingen kan bevilja en enskild arbetsgivare. Iransk-svenska föreningen hade som mest ett 50-tal bidraganställda under 2015. Bidragen blev en vinst för föreningen.

– Det låter tokigt. Det finns ju en poäng i att arbetsgivaren ska stå för en del av kostnaden själv, säger Sofie Carlsson på Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: De lurades på lönen

Erkänner för låga löner

Föreningens kontaktperson, som var ansvarig för anställningarna, medger att föreningen har betalat för låga löner.

– Några anställda har fått mindre lön. Jag kan erkänna det. Vi hade inte pengarna som vi egentligen skulle ha betalat, säger mannen till SVT Nyheter.

I oktober 2016 kom chockbeskedet för de dåvarande 23 anställda att Iransk-svenska föreningen var konkursmässig.

Oklart vart pengarna tagit vägen

Konkursförvaltaren arbetar nu med att försöka reda ut den röriga konkursen. Föreningen saknar bokföring för 2016.

– Det kan vara ett bokföringsbrott, säger Anne Merete Mellemsaether, konkursförvaltare.

Strax innan konkursutbrottet betalades pengar ut på oklara grunder, bland annat 92.500 kronor till ett bankkonto.

– Jag försöker spåra vart pengarna har tagit vägen. Det tar lite tid eftersom jag måste skriva till banken och fråga vem som har kontot, säger Anne Merete Mellemsaether.

Konkursutredningen visar också att föreningen under 2015 betalat ut drygt 350.000 kronor mindre i nettolöner till de anställda jämfört med vad som bokförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.