”I helvete heller” säger Leif GW Persson om att polisen uppmanat Malmöborna att inte gå ut ensamma i mörka områden. Foto: TT

Leif GW Persson: ”Polisens eftergift gör mig skitsur”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens uppmaning till Malmöborna efter överfallsvåldtäkterna – att inte gå ut ensamma i mörka områden under kvällstid – sticker i ögonen på Leif GW Persson:
– Det gör mig skitsur! Polisens vädjan innebär ett avsteg från det skydd som medborgarna har rätt till.

OBS: Efter denna artikels tillkomst har polisen förtydligat sitt uttalande. Artikel om det hittar du här.

– Det drabbar tusentals kvinnor mitt i julhelgerna. Ska de sitta inne och kura då? I helvete heller!

Famlar i blindo

Kriminologen Leif GW Persson skräder inte orden utan hävdar att polisens uppmaning är en eftergift gentemot brottsligheten som gör att många Malmöbor får sin rörlighet begränsad.

Han menar att uppmaningen är ett tydligt tecken på att polisen just nu saknar konkreta spår och famlar i blindo kring de överfallsvåldtäkter som skett i Malmö. Tre offer på en månad, senast en 17-årig flicka, vittnar om synnerligen brutala våldtäkter med flera gärningsmän.

”Locka fram dem”

– Jag skulle börja med att sätta ut lite kvinnliga poliser i civila kläder som fick röra sig i de känsliga områdena för att eventuellt locka fram dem. Vissa uppfattar metoden som oetisk, men den användes bland annat 1961 när man klarade upp ett sexualmord på Marstrand. Och den är fullt laglig att använda.

Närområdet troligast

Leif GW Person har inte satt sig in Malmövåldtäkterna i detalj, men menar att det mesta talar för att de begåtts av samma gärningsmän eller åtminstone samma krets av gärningsmän. Mest troligt är att de bor någonstans i staden och begår sina brott i områden där de känner sig hemma. Men detta går inte att ta för givet.

– Det har hänt förr att våldtäkter i Malmö begåtts av folk från Köpenhamn och tvärtom. Då blir det mer komplicerat.

Dränerade resurser

Att Malmöpolisen fått sina utredningsresurser dränerade av alla ouppklarade skjutningar har stor betydelse, menar GW. Samtidigt anser han att polisen nu lämpar över trygghetsansvaret på den enskilde, ett agerande han inte har mycket till övers för:

– Det begränsar människors frihet och det är polisens uppgift att se till att detta inte händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet