Under torsdagen häktades två män vid Malmö tingsrätt och en vid Lunds tingsrätt. Häktningarna är i samband med polisoperationen Trojan Shield. Foto: Johan Dernelius

Tre män häktade i Skåne efter Trojan Shield-insatsen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen genomfördes häktningsförhandlingar runt om i landet efter Europols tillslag mot kriminella. I Skåne har tre män häktats, samtliga för grov narkotikasmuggling. Ytterligare två förhandlingar är på gång.

Flera personer ställs inför häktningsdomare i Malmö och Lund på torsdagen efter polisens Trojan Shield. Männen är tidigare dömda för bland annat grova narkotika- och vapenbrott.

Grov narkotikasmuggling

En 66-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för grov narkotikasmuggling i Malmö. Mannen har tidigare dömts för grov narkotikabrottslighet i Norge, ett brott som bedömdes ha internationella kopplingar.

Operation ”Trojan Shield”

För det brottet dömdes han till 19 år och 6 månader i fängelse.

En 55-årig man häktades tidigare under dagen i Lund för grov narkotikasmuggling. Både han och 66-åringen har tidigare suttit på Kumlaanstalten tillsammans.

Vapenbrott och häleri

Den 55-åriga mannen har tidigare varit involverad i ett stort narkotikamål, där han ska ha smugglat 25 kilo amfetamin till Sverige, i samband med det dömdes han även för vapenbrott och häleri.

En 33-åring man från Malmö häktades vid Malmö tingsrätt, även han för grov narkotikasmuggling.

Fler förhandlingar på gång

Ytterligare häktningsförhandlingar planeras vid Malmö tingsrätt. På fredagsförmiddagen lämnade förundersökningsledaren in ytterligare en framställan mot en 32-årig man för grov narkotikasmuggling.

– Förhör ska hållas med ytterligare en man i eftermiddag, där häktningsförhandling troligen hålls under helgen, säger kammaråklagare Hans Harding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet