Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är helt uppåt väggarna” säger Peter Nilsson när han för första gången får se hur bröderna Fakhro utnyttjat. Foto: Fredrik Svenningsson

Han utnyttjades i bröderna Fakhros bluffverksamheter – ”Helt uppåt väggarna”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Nilssons namn har utnyttjats flera gånger i bröderna Fakhros olika verksamheter. Efter att han förmåddes att ta ut pengar med en äldre mans bankkort blev han till och med misstänkt för brott.

– Att de gör såhär, det förstår jag inte, säger Peter Nilsson.

Den 1 december 2021 fastnar en man på två bankomaters övervakningskameror när han plockar ut tusentals kronor.  

Mannen benämns som “misstänkt 2” av polisen eftersom han var en av dem som tog ut totalt 40 000 kronor från en äldre mans bankkort.  

Den äldre mannen, numera avliden, anlitade företaget Seniorhantverkarna. Företaget drivs av bröderna Fakhro som SVT Nyheter Skåne har granskat i flera reportage.

I somras dömdes tre av bröderna bakom Seniorhantverkarna till tre års fängelse av Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri mot den äldre mannen efter att ha lurat honom att ge bort sin lägenhet till en av bröderna.

”Ta ut så mycket pengar du kan”

“Misstänkt 2” heter Peter Nilsson och han fick anställning i Lomma trädgård med hjälp av lönebidrag från Arbetsförmedlingen för tre år sedan. Sedan dess har han jobbat för flera av de verksamheter som bröderna Fakhro driver.

Peter Nilsson berättar att han i vintras blev skjutsad av en av bröderna till olika bankomater.

– Jag fick ett kort och pinkod i bilen och han sa: gå ut och ta ut så mycket du kan.

Varför gjorde du det, misstänkte du inte att det var något konstigt med upplägget?

– Nej, jag gjorde inte det då. Är man anställd så gör man vad man blir tillsagd. Men nu i efterhand är det ju helt galet.

Bankomatuttagen gör att Peter Nilsson blir brottsmisstänkt och kallas till förhör av polisen. Utredningen pågår fortfarande men Peter Nilsson har avskrivits från misstankarna eftersom polisen inte kunnat styrka uppsåt.

”De utnyttjar mitt namn”

Men det är inte den enda gången som Peter Nilsson utnyttjats i brödernas affärer. SVT Nyheter Skåne har hittat flera handlingar där bröderna skrivit under med Peter Nilssons namn.

– Att de använder mitt namn och personnummer så här, det är helt uppåt väggarna, säger Peter Nilsson.

SVT har sökt bröderna Fakhro (samtliga har i dag bytt efternamn) via mejl och deras försvarsadvokater.

Ingen har velat kommentera vår publicering. I förhör har de tre bedrägeridömda bröderna tidigare sagt att de inte begått något brott i samband med uttagen i bankomaterna.

Hör Peter Nilsson berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet