Foto: TT

Höör köpte för en kvarts miljon från svartlistat bolag

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio kommuner i Skåne har handlat rengöringsprodukter från det varningslistade bolaget Universal Solutions. Mest skattepengar har betalats i Höörs kommun – över en kvarts miljon kronor.

Under nära två års tid, mellan 2011 och 2013, köpte Höörs kommun sopsäckar, våtservetter, rengörings- och avfettningsmedel. Sammanlagt finns 13 fakturor för inköp i kommunens system, uppger ekonomichefen för SVT Nyheter Skåne.

Samtliga fakturor är betalda till ett totalt värde av nära 240 000 kronor. Dessutom finns två kreditfakturor där kommunen erhållit pengar.

Beställningarna av Universal Solutions gjordes av två chefer på gatukontoret i kommunen. Lars-Johan Rosvall, ekonomichef, kan inte svara på hur stora enheter som beställts.

– Jag kan inte svara på det i dag. Men jag kan väl tänka mig att våtservetterna som köps in inte är traditionella som man köper i en livsmedelsaffär, utan specialgjorda för de som har inoljade händer, säger Lars-Johan Rosvall.

”Bra att det stoppas”

Sedan 2013 har kommunen inte handlat av företaget. Nu har det stoppats från att upprätta avtal med kommunen.

– Jag kan inte uttala mig om vilket typ av företag det är. De har lämnat den här produkten, och det som sticker ut är ett väldigt högt enhetspris, säger Lars-Johan Rosvall.

Har liknande händelser förekommit hos er?

– Det har säkert hänt att något företag har kontaktat folk ute på enheterna, i stället för att ringa till oss centralt. Jag som ekonomichef har inte blivit uppringd av någon, säger Lars-Johan Rosvall.

Vad säger du om att kommunen betalat så mycket till det här företaget?

– Det är bra att vi kan få en varning och kan stoppa betalningen till de här företagen, säger Lars-Johan Rosvall.

Även Kävlinge kommun uppger att de gjort beställningar från företaget. Det handlar om två beställningar på issmältningsmedel för nära 9000 kronor.

SVT Nyheter Skåne fortsätter att söka Universal Solutions.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet