Foto: TT/Tom Wall

Hundar har gjort markeringar – kan vara Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Hundar har markerat spår där Kim Wall kan finnas, skriver danska TV2. Sökandet pågår på flera ställen i Öresund.

Det är svenska specialutbildade hundar som dansk polis använder i sökandet.

Hundarna är tränade att spåra molekyler från avlidna människor på så mycket som 30 meters djup. De följer med polisens båtar, som följer samma rutt som ubåten Nautilus gjorde på sin sista färd. Hundarna sitter på en liten plattform i fören och sniffar i luften över vattnet.

Mordet på Kim Wall

– Hundarna har markerat på flera platser och där planerar vi att dyka, säger Jens Møller på Köpenhamnspolisen.

Strömmar påverkar

Men det finns osäkerhetsfaktorer med de specialtränade hundarnas markeringar. Strömmar, temperaturen i vattnet och vindförhållanden påverkar och därför är det inte alltid helt säkert var på havsbotten hundarna har markerat.

Johan Esbjörnsson är vattensökshundförare i Ängelholm och har deltagit i den danska polisens sökande på Öresund med sin hund Ben flera gånger.

– Jag kan bekräfta att hundarna har markerat när vi har varit ute, säger han.

”Tuffa miljöer”

Johan Esbjörnsson berättar att de haft otur med vädret två av de tre gånger då han och Ben varit ute och sökt.

– Det är tuffa miljöer långt ute till havs och hundarna reagerar lite olika på det. Men vi är alla besjälade av att försöka lösa det här, säger han.

De senaste dykningarna gjordes i lördags enligt Jens Møller på Köpenhamnspolisen. Fler sökningar och dykningar i Öresund är planerade framöver.

LÄS MER: Vad hände egentligen med Kim Wall?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet