Foto: SVT

Ingen återstart för Naturum i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna säger nej till att återstarta Naturum i Falsterbo. Därmed finns en majoritet i kommunfullmäktige i Vellinge för att gå emot resultatet i folkomröstningen.

Det var under måndagskvällen som kommunstyrelsen på ett extrainsatt möte beslutade att inte återstarta Naturum på Falsterbo strandbad. Det fotomuseum som finns i de lokaler som Naturum tidigare haft behöver alltså inte flytta på sig.

Det är formellt kommunfullmäktige som ska ta ställning i frågan på ett möte nästa vecka. Men i och med att Kristdemokraterna ger Moderaterna sitt stöd finns det en majoritet för beslutet. Detta trots att KD är det minsta partiet i kommunen med en insynsplats i kommunstyrelsen och ett enda mandat i fullmäktige.

Går emot folkomröstningen

M och KD går med detta emot resultatet från den folkomröstning som hållits i frågan. Då röstade 80 procent ja till frågan som formulerades ”Ska Naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo Strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?”. Valdeltagandet var lågt – 28 procent av de röstberättigade tog sig till valurnorna.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) menar att folkomröstningens resultat är svårtolkat i och med det låga valdeltagandet.

– Här tycker jag ändå att vi har hittat en lösning som tar till vara på det engagemang som vi sett finns hos många, säger hon.

Kommunstyrelsen beslutade också att undersöka förutsättningarna att ha Naturum någon annanstans inom kommungränsen.

Kjell Bornhager (KD) menar att det fortfarande finns en möjlighet för Naturum, om än i annan regi.

– Nu vill vi gärna se ideella föreningar, näringsliv och andra myndigheter som länsstyrelsen, regionen eller Naturvårdsverket för det finns ju olika driftsformer för Naturum runt om i Sverige, säger Kjell Bornhager (KD).

Kan bli verklighet nästa år

Han hoppas att ett Naturum i ny regi kan starta redan 2022.

– Då tycker jag att vi verkligen lyssnat på och bejakat de som röstat ja i folkomröstningen, säger Kjell Bornhager (KD).

Dagen efter folkomröstningen menade hon att valresultatet där 70 procent valde att inte rösta:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.