Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns fortfarande saker som vi inte riktigt tycker att vi har fått utrett, säger Annette Linander (C), regionråd. Foto: Centerpartiet och TT

Beslut i regionstyrelsen stoppas – Skånes nya journalsystem försenas igen

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon fredag var tanken att regionstyrelsen i Skåne skulle besluta att gå vidare med en första överföring av patientuppgifter till det nya amerikanska journalsystemet. Så blir det inte – på torsdagen meddelade ansvariga politiker att ärendet stryks då flera frågetecken kring överföringen fortfarande återstår.

Det var bara några veckor sedan som ett förslag togs fram om en ny tidplan för införandet av det redan försenade journalsystemet Millennium.

Ett nytt beslut om en första överföring av testdata skulle fattas fredagen den 26 mars och därefter väntades regionstyrelsen ta ytterligare ett beslut om det slutgiltiga godkännandet av att driftsätta hela systemet den 29 april.

Men trots en advokatutredning dras projektet fortfarande med juridiska oklarheter.

– Det finns fortfarande saker som vi inte riktigt tycker att vi har fått utrett. Så vi väntar tills vi har fått alla papper på bordet så att alla kan känna sig trygga, säger Annette Linander (C), regionråd med särskilt ansvar för digitalisering i Region Skåne.

Ännu inget samråd med IMY

Socialdemokraterna krävde redan i december att Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) skulle rådfrågas. På onsdagen flaggade Socialdemokraterna på nytt för Annette Linander (C) om att S skulle rösta nej till en testmigrering om inte det utlovade yttrandet från IMY fanns med.

– Vi har inte haft fullständigt samråd med IMY, bekräftar Annette Linander (C) för SVT Nyheter Skåne på torsdagen.

Enligt Malin Blixt, enhetschef vid IMY, har Region Skåne ännu inte begärt ett samråd med IMY angående hanteringen av patientuppgifter i regionens nya amerikanska journalsystem.

– Enskilda medarbetare har hört av sig men regionen som sådan har inte kommit till oss och begärt ett förhandssamråd, säger Malin Blixt till SVT Nyheter Skåne.

Försenas flera månader

Ett förhandssamråd med IMY brukar i genomsnitt ta ungefär tre till fyra månader.

Torsdagens besked innebär att det planerade beslutet om att överföra skåningarnas patientuppgifter kan dröja till slutet av sommaren.

– Det här är så viktigt att det blir rätt, så då får det ta den tiden, säger Annette Linander.

I november förra året fattade hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom beslut om en första överföring av skåningarnas patientuppgifter. Ett beslut som hon senare tog tillbaka efter att SVT rapporterat om juridiska oklarheter kring patientdatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet