Följ med in på IVA i Malmö – här vårdas patienter med covid-19 Foto: SVT

Här vårdas de coronasjuka – följ med in på IVA i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att coronaviruset började sprida sig i Malmö upprättade Sus en ny intensivvårdsavdelning, på fyra dagar. På den nya avdelningen vårdas enbart covid-19 patienter. SVT Nyheter Skåne har följt med in på den nya avdelningen.

Den 27 mars stod en helt ny intensivvårdsavdelning, tillägnad enbart covid-19-patienter, klar på Sus i Malmö. Avdelningen har fått namnet Covid-IVA och har 12 platser. Det finns ytterligare en intensivvårdsavdelning för covid-patienter, klar att användas om läget skulle trappas upp. Totalt finns 26 intensivvårdsplatser, enbart för covid-patienter i Malmö.

Hittills har 18 personer vårdats på Covid-IVA, i nuläget vårdas fem personer. Några som har vårdats på avdelningen har varit i 20-årsåldern men de allra flesta är i 60-70 årsåldern.

Coronavirus i Skåne

Utmaning att prioritera

Om läget skulle trappas upp i Malmö och antalet intensivvårdsplatser är färre än antalet sjuka, kommer vårdpersonalen behöva avgöra vem de ska vårda.

– Vi är inte i det läget att vi behöver prioritera. Men det kan bli så. Då är det olika etiska faktorer som spelar roll, ålder är en faktor och biologisk ålder är en annan. Man kan vara ung och bli otroligt andfådd av att gå i trappor, då har man en högre biologisk ålder än sin riktiga ålder, Björn Orrhede, IVA-läkare och sektionschef.

Dragit lärdomar av omvärlden

– Vi har haft förmånen att vi har haft några veckor att förbereda oss. I Stockholm blev det ju en smäll direkt. Så de har ju haft det mycket tuffare att få till det. Vi kämpar på här och ligger till så att vi hela tiden har koll på situationen, säger Ingrid Didriksson.

Så här ser Covid-IVA ut

Inne på avdelningen finns det två zoner, en gul och en röd. När man kommer in möts man av en korridor med tre behandlingsrum, i vardera finns fyra vårdplatser.

Alla vårdrum är röda zoner och där inne har vårdpersonal alltid full skyddsutrustning. Allt utanför vårdrummen är gul zon och där gäller basal hygien, det vill säga vårdpersonalens vanliga arbetskläder. Vi som har på oss privata kläder när vi besöker Covid-IVA måste ha på oss overaller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet