Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ivo granskar nya journalsystemet på plats

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har beslutat att utöka granskningen av införandet av Region Skånes nya journalsystem Millennium.

Ivo har meddelat Region Skåne och även Västra Götalandsregionen om att myndigheten kommer att genomföra inspektioner hos regionerna för att på plats granska om det amerikanska systemet lever upp till patient- och informationssäkerhet.

Den 7 januari och den 12 april i år öppnade Ivo två tillsynsärenden för att granska Region Skånes samt Västra Götalandsregionens hantering av risker i samband med regionernas införande av deras nya amerikanska journalsystem Millennium.

Nu har Ivo även fattat beslut om inspektioner av informationssäkerhetsarbetet kopplat till införandet av systemet som ingår i det som i Skåne kallas för Skånes digitala vårdsystem, SDV, och i Västra Götalands för Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM.

Synar säkerheten

Granskningen sker utifrån LIS, lagen om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster.

Ivo begär bland annat att regionerna ska visa upp vilka riskanalyser som genomförts eller planeras samt eventuella åtgärdsplaner. Ivo vill också att regionerna redogör för de tio mest allvarliga patientsäkerhetsriskerna samt redovisar eventuella åtgärder av dessa risker.

Börjar i slutet av maj

Ivo:s inspektion beräknas pågå under fyra dagar i månadsskiftet maj/juni.

SVT Nyheter Skåne har i flera artiklar och i programmet ”Vården och it-miljarderna” granskat det nya journalsystemet.

En tillsyn innebär att det finns oklarheter i en verksamhet som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, vill utreda.

Tillsynen kan omfatta flera steg där inspektion är ett av dem.

En inspektion innebär att Ivo och leverantören träffas fysiskt antingen hos leverantören eller hos myndigheten.

Steget efter en inspektion brukar leda till att Ivo fattar beslut i ärendet.

Beslutet kan antingen innebära att Ivo avskriver ärendet, riktar kritik mot verksamheten eller beslutar om en sanktionsavgift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet