• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Kommunal kritik mot långsamma kameratillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I veckan börjar Lunds kommun att skicka in ansökningarna om att få kameraövervaka samtliga skolor och förskolor. Men det kan ta över ett år innan beskeden kommer från Datainspektionen. Orimligt, tycker kommunalrådet.

Som SVT Nyheter tidigare berättat har Lunds kommunalråd Philip Sandberg (L) beslutat att kommunen ska söka tillstånd för att kameraövervaka samtliga skolor och förskolor i kommunen, efter den senaste tidens bränder i Lund. Sammanlagt handlar det om 75 förskolor och 39 grundskolor som ska övervakas.

Minst ett års väntan

Nu står det klart att Lund kommer att skicka in ansökningarna till myndigheten Datainspektionen med start under denna vecka. Anledningen är att varje ansökan måste göras separat, och detta innebär ett omfattande arbete från kommunens sida.

När en ansökan väl har skickats in beräknas det ta mellan 12 och 14 månader för Datainspektionen att fatta ett beslut, berättar Philip Sandberg (L).

– Det blir väldigt svårt för kommunen att använda kameror i förebyggande syfte med så långa handläggningstider, säger han och menar att det är en orimligt lång väntan.

Vill ändra lagen

Philip Sandberg (L) är dessutom kritisk mot hur lagen som gäller kameraövervakning är utformad. Han hade hellre sett ett system där en kommun som vill kameraövervaka en skola kan göra en anmälan istället för som nu en ansökan som nu.

Detta hade, enligt kommunalrådet, inneburit att kommunen inte behövt vänta på ett besked, men att det ändå funnits möjligheter för andra myndigheter att kontrollera att övervakningen går till på rätt sätt.

Oklar kostnad

Philip Sandberg (L) kan inte svara på vad det kommer att kosta att installera och sedan ha igång kameror på samtliga skolor men hoppas att kunna komma med besked med detta under augusti.

– Man får också sätta det i relation till de kostnader som det blir när delar av eller en hel skola brinner upp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.