Lars-Olof Tobiasson kommer skänka merparten av sin konstsamling till vårdcentralen den dagen han slutar för gott att arbeta som distriktsläkare i Sjöbo. Foto: Per Lärka/SVT

Nytt konstverk på Sjöbo vårdcentral ska påminna om Vårdexpressen

Uppdaterad
Publicerad

På Sjöbo vårdcentral hänger det konst överallt. I korridorer, undersökningsrum och på toaletter.

– Jag vill väcka lite konstintresse och göra folk glada, säker Sjöboläkaren Lars-Olof Tobiasson, som under fyra decennier fyllt vårdcentralen med konst.

Ett av hans senaste inköp är en målning i akryl tillägnad Vårdexpressen.

Målningen ”There are always strings” är gjord av den kanadensiska popkonstnären Ben Gulak och föreställer två händer som sträcker sig mot varandra. En hand räcker fram en bunt med sedlar, en annan hand tar emot den.

Lars-Olof Tobiasson, tidigare chefläkare inom den skånska primärvården, hittade tavlan på nätet och tyckte genast om den.

Vårdexpressen

– Den hade en passande titel och jag beställde en plakett där det står ”Till minne av Vårdexpressen”, säger han.

Målningen har fått en framträdande plats i patienternas väntrum och är ett av ett hundratal konstverk som hänger på vårdcentralen i Sjöbo.

– Det här är en permanent utställning, säger Tobiasson, som själv betalat för verken ur egen ficka.

Konst mot krämpor

Lars-Olof Tobiasson kom till Sjöbo vårdcentral för nästan fyrtio år sedan och blev chef för verksamheten 1986.

– Då var det stora, tomma lokaler och det fanns bara lite pengar att köpa in något för. Då såg jag istället en möjlighet att hänga min egen inköpta konst här, säger Tobiasson.

Nu har han gått i pension men jobbar extra som distriktsläkare på vårdcentralen.

– Väldigt många av patienterna uppskattar konsten. Det är roligt. Sedan är den en och annan som blir förbannad. Det är också roligt, säger Lars-Olof Tobiasson, som tror på konst och humor som en läkande kraft.

Vördar visselblåsare

Tobiasson vill att det ska vara ”högt i tak” på vårdcentralen och tycker det är viktigt att inte glömma Vårdexpressen, datasystemet som med artificiell intelligens skulle hjälpa personalen att ge förslag på behandling och diagnos av patienter. Sjöbo var en av Skånes vårdcentraler som använde systemet innan det stoppades.

– Att jag satte upp det här konstverket är för att hedra dem som vågade säga ifrån att det här fungerade faktiskt inte, säger distriktsläkare Lars-Olof Tobiasson.

Efter att SVT avslöjat oegentligheter i samband med Region Skånes upphandling av Vårdexpressen stoppades systemet och regionen gjorde en polisanmälan som ledde till att vd:n bakom bolaget och två regionanställda åtalades misstänkta för grovt mutbrott.

SVT har sökt entreprenören bakom Vårdexpressen för en kommentar om konstverket.

Se mer om SVT:s granskning av Vårdexpressen på en minut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet