Annelie Karlsson (S) och Joakim Sandell (S) var med när distriktsstyrelsen diskuterade stridigheterna inom ungdomsförbundet. Foto: SVT / TT

Kräver handlingsplan från SSU senast på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Det som händer inom SSU i Skåne skadar hela arbetarrörelsen, anser ledningen för Socialdemokraterna i Skåne. Nästa år riskerar ungdomsförbundet att bli av med hela verksamhetsbidraget.

Distriksstyrelsens verkställande utskott har träffats i Malmö under måndagen och diskuterat vad de ska göra för att få slut på stridigheterna inom ungdomsförbundet och hur de ska handskas med de personer som handlat och uttalat sig i strid med Socialdemokraternas värderingar.

– Vi kräver att vi får deras handlingsplan på vårt bord senast på måndag, säger Annelie Karlsson (S), vice ordförande i distriksstyrelsen i Skåne.

Turbulensen inom SSU

Hon, liksom flera inom distriksstyrelsen, anser att de senaste veckornas rapportering om SSU-företrädare som uppträtt hotfullt på möten, uttalat sig nedlåtande om homosexuella och judar, har skadat och skadar partiet.

– Det är klart att föräldrar inte vill skicka sina barn till SSU när sådant här händer, säger Annelie Karlsson.

En annan högt uppsatt person inom Socialdemokraterna säger att ”hot och våld har blivit en arbetsmetod inom SSU i Skåne”.

Riskerar bidraget

På måndag ska distriksstyrelsen i Skåne träffas i Helsingborg och då ska de ta ställning till om de åtgärder som SSU kommer att presentera är tillräckliga för att skapa ordning inom undgomsförbundet.

– Vi kräver handlingskraftiga åtgärder och vi kräver att de ska efterleva planen annars drar vi in deras verksamhetsbidrag, säger Joakim Sandell (S), kassör i partistyrelsen i Skåne.

Det rör sig om 380 000 kronor per år som SSU får i bidrag av moderpartiet.

I fjol skulle det hållas fyra så kallade dialogmöten där distriksstyrelsen och SSU skulle vara med men eftersom ungdomsförbundet ställde in två av mötena fick de bara trefjärdedelar av bidraget. Nästa år riskerar de att bli av med hela verksamhetsbidraget.

– Vi kommer att presentera en handlingsplan och jag planerar att vara med på måndag när den ska gås igenom, säger Mansour Ahmed, ordförande för SSU i Skåne och ordförande för LO i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet