Joakim Sandell (S) menar att partiet borde ha agerat tidigare. Foto: SVT

Joakim Sandell (S): ”Vi skulle satt tydligare press på SSU-förbundet”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Skåne har känt till problemen inom SSU Skåne och Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, menar att partiet borde ha reagerat tidigare.

– Det är lätt att vara efterklok, säger han.

Under de senaste dagarna har det florerat uppgifter i media om att en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi och antisemitism fått inflytande inom SSU Skåne. Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, säger att partiet känt till problemet inom det skånska ungdomsförbundet.

– Det handlar om en uppslitande konflikt som pågått under ett antal år, det eskalerade i samband med en distriktskongress i Lund 2017, säger Joakim Sandell (S).

Flera av de som var med på mötet ska enligt Joakim Sandell ha upplevt att stämningen var hotfull.

– Vi såg att beteendet inte kunde accepteras och för att lösa detta var det nödvändigt att de här två sidorna satte sig ned och pratade, där försökte vi bidra från partidistriktet.

Har signalerat till SSU-förbundet

Joakim Sandell menar att Socialdemokraterna i Malmö signalerat konflikten i SSU Skåne till SSU-förbundet.

– Det är lätt att vara efterklok, skulle jag recensera vårt arbete skulle vi satt tydligare press på SSU-förbundet, att de skulle ta initiativ till dialogmöten tidigare än 2017.

Han tror att det som framkommit om SSU Skåne kan ha påverkan på partiet.

– Det är svårt att göra en bedömning hur det har påverkat socialdemokratin, men det är klart att långsiktigt om den här typen av beteenden förekommer blir det en hög omsättning, och en fara för SSU och till sist en fara för partiet också.

Måste skriva på kandidatförsäkran

Från och med måndag måste alla SSUs medlemmar i hela landet skriva på en kandidatförsäkran om man har, eller vill ha högre förtroendeuppdrag. Både Joakim Sandell och statsvetaren Anders Sannerstedt tycker det är en bra idé.

– Det är absolut inte något konstigt, partierna måste också ha en inskolningsprocess och inte släppa fram personer för fort. Ungdomsförbund är radikala och uteslutningar har skett förr, men det här handlar inte om en politiskt radikalism, säger Anders Sannerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.