SSU Malmös ordförande Tiba Awni har kallat styrelsen till möte efter det framkommit att en person med extrema åsikter deltagit på ett av SSU Malmös arrangemang Foto: TT/privat

SSU Malmö håller möte efter uppgifter om extrema åsikter

Uppdaterad
Publicerad
En person som deltagit på ett av SSU Malmös arrangemang ska vid andra tillfällen ha uttryckt radikala salafistiska åsikter. Styrelsens ordförande Tiba Awni har nu kallat till möte med anledning av händelsen.

– Om jag hade haft kännedom om den människans åsikter hade han aldrig fått en inbjudan, säger hon.

Salafismen är en konservativ bokstavstroende gren av islam. Mannen deltog på ett av SSU:s arrangemang förra året. Tiba Awni skriver på sin Facebook att SSU-arrangemanget handlade om ” islamofobi, antisemitism och förtryck som sker pga religion”.

Att denna person tidigare ska ha predikat salafismens lära, är uppgifter hon nåtts av nu.

– Att predika om islam på det sättet och stå för antidemokratiska värderingar är absolut ingenting vi står för inom SSU Malmö. Vi kommer diskutera hur vi nu ska gå vidare på mest rimliga sätt och hur vi kan ta hjälp av förbundet, säger Tiba Awni.

Skrev antisemitiskt inlägg

Under mötet kommer det även tas upp att en SSU:are i Malmö delat ett antisemitiskt inlägg på Facebook.

Kan det bli aktuellt att utesluta någon?

– Det är ingenting vi har rätt att ta beslut om, det är beslut som måste fattas av förbundet.

Möte på onsdagseftermiddagen

Under de senaste veckorna har det stormat kring SSU Skåne. Det har framkommit att en extrem falang som kännetecknas av bland annat homofobi, antisemitism och radikal islamism fått inflytande i lokala förbund.

Tiba Awni menar att det funnits grupperingar inom förbundet, men inte att det funnits en extrem falang. Hon ser allvarligt på det som framkommit.

– Sådana värderingar hör inte hemma hos oss, säger Tiba Awni, ordförande för SSU Malmö.

Styrelsemötet kommer att hållas i Malmö under onsdagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet