Foto: Arkiv: Henrik Montgomery/TT

SSU Skåne har tre veckor på sig – annars dras stödet in

Uppdaterad
Publicerad

SSU:s förbundsstyrelse ger SSU Skåne tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemen, annars dras det finansiella stödet in. Enligt DN tillsätter SSU Skåne nu en arbetsgrupp för att utreda vad som skett.

Två personer har uppmanats lämna SSU efter att förtroendevalda företrädare agerat och gjort uttalande som strider mot SSU:s värderingar.

Enligt ett pressmeddelande som Dagens Nyheter tagit del av tillsätter SSU Skåne nu en arbetsgrupp ”för att vara förbundet behjälpliga med att gå till botten med de uppgifter som förekommit samt upprätta en handlingsplan framåt”.

Turbulensen inom SSU

Tre veckor på sig

Förbundsstyrelsen ger SSU Skåne tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att lösa problemen, annars dras det finansiella stödet in.

– Distriktet får tre veckor på sig att redogöra för hur de tänker återupprätta förtroendet såväl internt som externt, se till att alla sina medlemmar känner sig trygga och inkluderade, samt säkerställa att det inte finns en tolerans för sympatier som strider mot våra grundläggande värderingar. Om detta inte sker kommer SSU-förbundet att dra in hela sin finansiering till distriktet, uppger förbundssekreterare Andrea Törnestam.

Expressen rapporterade tidigare i veckan att personer inom SSU Skåne på ett årsmöte ska ha sagt att homosexuella har ”smutsigt blod”.

På förbundets hemsida skriver de att ”SSU-förbundet känner till att det funnits person- och organisatoriska konflikter som legat till grunden för den situation som råder i SSU Skåne. Förbundet har däremot inte haft kännedom om att det förekommit enskilda medlemmar som uttryckt åsikter som kraftigt går emot våra värderingar”.

Tar avstånd

I det pressmeddelande som DN tagit del av skriver förbundet;

”SSU Skåne tar kraftigt avstånd från alla handlingar eller uttryck som inte grundar sig i socialdemokratiska värderingar och kommer i nära samarbete med SSU-förbundet vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att detta inte bara är ord på papper utan också praktiska handlingar i organisationen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet