Hon söker svar om sonens självmord

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Laban gick från sin arbetsplats på Samhall till ett hyreshus i Eslöv, la sina värdesaker på balkongen på översta våningen och hoppade.

– Han hade Samhalls kläder på sig, säger mamma Josefine Lindeberg-Lindvet, som nu söker svar på hur det statliga företaget agerade under sonens sista tid i livet.

När Laban ”Jolyne” Lindeberg-Lindvet var åtta år fick han diagnosen autistiskt syndrom.

– Han var speciell redan som liten men alltid glad, säger Josefine Lindeberg-Lindvet.

SVT Nyheter granskar

I slutet på december fick hon begrava sin son på kyrkogården i Eslöv. Han hade avslutat sitt liv. Två månader tidigare hade han börjat arbetsträna på Samhall i Eslöv efter en längre tids arbetslöshet.

– Varje dag han gick upp var han så glad, packade sin matsäck, tog på sig sina kläder och bar dem med stolthet, berättar hans mamma.

I mitten på november kallas Laban till ett möte och får veta att han inte är garanterad arbetsträning i Eslöv. Han kan bli tvungen att åka till exempelvis Malmö för att städa eller jobba med annat när arbetsträningen övergår i en så kallad utvecklingsanställning.

För Laban rasar världen samman, enligt mamman.

Väljer att ta sitt liv

Efter det mötet blir Laban håglös, han slutar ta med matsäck till jobbet och sitter och sover över matbordet.

– Han säger att han inte orkar leva och det säger jag till hans kontaktperson på Arbetsförmedlingen, säger Josefine Lindeberg-Lindvet.

SVT har tagit del av kommunikation som Josefine haft med olika personer om Labans ärende. Av den framgår att flera kollegor noterat att Laban mådde sämre efter mötet

Efter fjorton dagar blir Laban kallad till ett nytt möte, som inte han eller hans mamma känner till i förväg.

– När polisen ringer på dörren på kvällen får jag veta att Laban har gått till ett hus, i närheten av där han brukar städa trappor, och slängt sig ut från femte våningen.

Laban hade en autismdiagnos och tog sitt liv efter ett möte på arbetsplatsen. Foto: Privat/SVT

Budskap med klädseln

Innan han hoppar har han lagt sina värdesaker på balkongen.

– Han hade sina Samhall-kläder på sig och jag tror, att han ville bevisa någonting med det, säger Josefine.

Har Laban någon gång tidigare sagt att han skulle ta livet av sig?

– Det har hänt att han sagt att han nog inte orkar leva men han har aldrig försökt ta livet av sig och vi har alltid hunnit fånga upp honom, säger Josefine.

Söker svar om sonens död

Hon anklagar varken Samhall eller Arbetsförmedlingen för att ha orsakat sonens död, men vill veta vad som hände – och hur man hanterade de speciella förhållandena kring Labans autism.

Både Arbetsförmedlingen och Samhall avböjer intervju. Samhalls presschef Sebastian Tham skriver att Samhall beklagar det inträffade och att tankarna går till anhöriga. Samhall ska ha gjort en utredning där medarbetarna erbjudits stöd. Mötet i november handlade inte om att flytta Laban till en ny arbetsplats, och mötet i december kom till eftersom man såg att han mådde dåligt och ville erbjuda stöd. Att man inte talade med Labans mamma berodde på att Laban var en myndig person utan god man.

Samhall har kontaktat Arbetsmiljöverket om händelsen. ”Om Arbetsmiljöverket bedömer att vi ska anmäla händelsen kommer vi givetvis att göra det.”

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt och har självmordstankar

Om situationen känns outhärdlig och du har planer på att ta ditt liv, ring 112 eller en psykiatrisk akutmottagning.

Kontakta din vårdcentral eller ring 1177 om du behöver hjälp med att hitta var du kan söka vård.

Du kan också kontakta en stödlinje och det går bra att vara anonym om du vill:

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Jourhavande medmänniska, telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Barn och unga kan också kontakta:

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Ungas jourer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet