Lomma trädgård har i sin bokföring uppgett att de köpt 2 312 fruktkorgar för 662 500 kronor. Men Skatteverket tror att det handlar om skattefusk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Köp av tusentals fruktkorgar misstänks vara skattefusk

Uppdaterad
Publicerad

Lomma trädgård har bokfört köp av 2 312 fruktkorgar för 662 500 kronor. Men Skatteverket misstänker att det handlar om osanna fakturor som gjort att en av bröderna Fakhro kunnat plocka ut pengarna ur bolaget.

Efter SVT Nyheter Skånes granskning av MSA Service Entreprenad Skötsel, tidigare Lomma trädgård, utreds företaget av flera myndigheter.

Bland annat har Skatteverket en pågående revision mot företaget. Myndigheten har hittat en rad olika märkligheter som de menar handlar om flera olika typer av skattefusk.

Bokförde köp tusentals fruktkorgar – misstänkt skattefusk

Lomma trädgård har i sin bokföring uppgett att de köpt 2 312 fruktkorgar för 662 500 kronor.

Men Skatteverket anser att det inte är sannolikt att bolaget köpt så många fruktkorgar, utan misstänker att det handlar om fusk.

”Fakturorna har endast upprättats för att kunna få ut medel från bolagen utan någon beskattningskonsekvens” skriver Skatteverket.

Lomma trädgård menar i sitt svar till Skatteverket att fruktkorgarna har använts till PR- och marknadsföring. Men bolaget har inte svarat på vem som har fått frukten eller när.

Skatteverket har beslutat att kostnaden för fruktkorgarna istället ska ses som lön till Magnus Dahl, tidigare Malek Fakhro, som tillsammans med sin bror stod som ägare och vd för Lomma trädgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Från omhuldade gårdsbutiksägare till polisanmälda bluffmakare Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Osanna kvitton

Skatteverket har också funnit att Lomma trädgård bokfört osanna och falska fakturor.

Det handlar bland annat om ett falskt kvitto på 100 000 kronor för ett köp av en åkgräsklippare. Köpet bokfördes en ”skuld” till en närstående. Enligt Skatteverket ska även det ses som en oskattad lön på 100 000 till Magnus Dahl, tidigare Malek Fakhro.

Skatteverket bedömer att det finns en påtaglig risk för att bolaget och bröderna kommer att undvika att betala skulderna.

Därför har myndigheten ansökt om att tillfälligt ta tillgångar i förvar för att säkra betalning på miljonbelopp till flera olika skatteskulder.

Skatteverket fick i våras rätt att tillfälligt förvara pengar, maskiner och fordon motsvarande 905 000 kronor från bolaget och bröderna.

När SVT Nyheter Skåne ringer Magnus Dahl, tidigare Malek Fakhro svarar en person som inte ville uppge vad han heter och lägger på när vi berättar vårt ärende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet