25-åringen sköts med minst sju skott när han satt i bilen. Foto: Polisen

Lurade vän i dödsfälla – får sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man, som tidigare i år dömdes i Malmö tingsrätt till tolv års fängelse för medhjälp till mordförsök, har fått straffet sänkt till tio års fängelse.

I skuldfrågan delar hovrätten tingsrättens uppfattning, men anser att straffvärdet är något lägre än tolv år.

Enligt domen lurade 26-åringen med sig sin mångårige vän, en ett år yngre man, i bil till en planerad avrättning i bostadsområdet Lindeborg i slutet av mars förra året.

Malmö

På plats stack 26-åringen snabbt sin väg medan 25-åringen blev kvar i fordonet. Då dök en eller två män upp och sköt 25-åringen med flera pistolskott. Denne träffades i huvudet, ryggen, bålen och armarna, men överlevde mirakulöst nog tack vare att han bar en skyddsväst och en snabb ambulansinsats.

Tvingades svika vännen efter hot

Någon misstänkt för själva mordförsöket har polisen aldrig lyckats gripa. Tjugosexåringen säger att han tvingades att svika sin kompis av tre män vilka hotade att skada hans egna familjemedlemmar.

Bakgrunden till överfallet finns i några av det senaste årens gängbråk och skjutningar i Malmö. Två av 25-åringens bröder har skjutits ihjäl under mindre än tolv månader. Samma dag som han själv utsattes för mordförsöket var han på begravningen av mellanbrodern som mördades några veckor tidigare.

Detta har hänt

På kvällen den 29 mars i fjol blev den 25-årige mannen skjuten med flera skott när han satt i en parkerad bil på Dansörgatan i Malmö. Han överlevde dock, mest tack vare att han bar skyddsväst.

Mannen hade lurats till platsen av sin 26-årige kompis, som skjutsat honom dit i bil och sedan snabbt försvunnit. Tjugosexåringen har dömts för medhjälp till mordförsök. I tingsrätten blev domen tolv års fängelse och nu i hovrätten tio år.

Ytterligare en man åtalades för medhjälp till mord men friades av tingsrätten.

Ingen har åtalats för själva mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet