Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samarbetet mellan S och M över de traditionella blockgränserna verkar nu vara det alternativ som har bäst chans att styra Lund. Foto: Johanna Holstein/SVT

M och S vill styra Lund – Rasmus Törnblom (M): ”Inte förstahandsvalet”

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om den politiska makten i Lund fortsätter. Nu har Vänsterpartiet i Lund beslutat att stödja S och M i det nya styret för kommunen de kommande fyra åren. Men inget är helt klart förrän efter tisdagskvällens kommunfullmäktige.

Moderaterna som tidigare har velat sänka skatten och Socialdemokraterna som velat höja den har nu gemensamt landat i att den ska vara oförändrad.

– Ja vi är väldigt överens på den punkten och vi tror det är en bra utgångspunkt för Lunds budget, säger Anders Almgren (S).

Vänsterpartiet bytte sida

Under måndagen presenterade Liberalerna, FörNyaLund, Miljöpartiet och Centerpartiet sina ambitioner att ta makten i Lund med hjälp av Vänsterpartiet. Konstellationen kallar sig ”Mitteninitiativet”.

På tisdagen står det klart att Vänsterpartiet inte hoppar på det tåget utan väljer istället att stödja Socialdemokraterna och Moderaterna – eftersom deras politik är ”den minst dåliga för Lund”.

Tillsammans samlar S, M, KD och V 34 mandat och får en majoritet. Om alla röstar som de utlovat på tisdagskvällens kommunfullmäktige.

Anders Almgren (S) kommer bli kommunstyrelsens nya ordförande och Rasmus Törnblom (M) kommer bli viceordförande. Både V och KD erbjuds kommunalrådsposter i utbyte mot sina röster.

M: ”Inte förstahandsalternativ”

Både Almgren och Törnblom är nöjda med det politiska samarbetet:

– Jag kan ärligt säga att på valnatten var inte detta mitt förstahandsalternativ men idag kan jag helhjärtat säga att det är det, säger Rasmus Törnblom (M).

– Det är mycket väldigt bra socialdemokratisk politik, säger Anders Almgren (S).

Tillsammans får S, M och KD 27 mandat. 33 behövs för en majoritet i kommunfullmäktige. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.