Hör här i klippet ovan hur Torbjörn Tegnhammar (M) resonerar om Zlatanstatyn. Foto: Mikael Nilsson / Linda Ekström

Vill magasinera Zlatanstatyn: ”Den skapar splittring i Malmö”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Zlatanstatyn i Malmö blivit vandaliserad och nu är på reparation tycker moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar att

statyn inte ska ställas tillbaka utan istället magasineras på obestämd tid.

Det oklart vad som ska hända med statyn över Zlatan. Moderaternas förslag är att i nuläget hålla den undan från offentligheten, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.

– Fotbollen och MFF har en enande kraft i Malmö, men statyn har nu orsakat en splittring i staden och därför kan den inte vara kvar, säger Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö.

Zlatanstatyn

När statyn kan plockas fram igen vet inte Tegnhammar, men menar att man får känna av folksjälen i staden.

– Om den ska upp igen i närtid så ligger det på Zlatan vad han vill göra för att ändra malmöbornas bild av honom, säger Tegnhammar till SVT Nyheter Skåne.

Ska behållas i Malmö

Det var efter att Zlatan Ibrahimovic blev delägare i Hammarby som den nyligen uppställda statyn av fotbollspelaren vandaliserades och till slut flick plockas ner för restaurering.

Uppretade röster har krävt att statyn ska bort och en eventuell flytt till Stockholm har diskuterats. Torbjörn Tegnhammar tycker att statyn av Zlatan ändå hör hemma i Malmö.

– Allt det här larvet att den ska till Stockholm tycker jag är oseriöst, den är en värdefull egendom för Malmöborna.

Men ger man inte dem som vandaliserat statyn rätt om man tar undan och magasinerar den?

– Vi ska inte göra det för deras skull. Anledningen är för att fotboll ska vara en enande kraft, inte en splittrande som det är just nu, menar Tegnhammar.

Statyn efter vandaliseringen. Foto: Mikael Nilsson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet