Enligt George Smidlund, revisionsdirektör i Malmö stad, har kommunen inte följt sin egen kontrollplan. Foto: SVT

Malmös revisorer kritiserar fiaskoprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad hade inte tillräcklig kontroll över ekonomin i fiaskoprojektet Våra Liv. Det konstaterar stadens revisorer som nu granskat projektet.

– Kommunen har själv bestämt att de ska begära in utdrag ur föreningarnas bankkonton och det har de inte gjort. De har alltså inte följt sin egen kontrollplan. Det tycker vi är en brist, säger George Smidlund, revisionsdirektör i Malmö stad

Målet med Våra Liv var att hitta och omvända radikaliserade ungdomar. Projektet bekostades till stora delar av Arvsfonden, men även av Malmö stad. Staden var projektägare men det praktiska arbetet skulle utföras av tre föreningar; Spiritus Mundi, Flamman och Islamakademin. SVT:s granskning visade att man helt misslyckades med att nå de ungdomar man skulle nå, samtidigt som det fanns flera ekonomiska tveksamheter. Avslöjandet ledde till att Malmö stad först bröt samarbetet med Spiritus Mundi och sedan valde att lägga ner hela projektet.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

”Miss från våran sida”

– Revisorerna tycker att den ekonomiska kontrollen hade kunnat vara bättre. Vi följde inte planen. Det är en miss från våran sida, säger Arash Zinat Bakhsh, enhetschef på Sociala resursförvaltningen.

Varför följde ni inte er egen kontrollplan?

– Just under den perioden, bedömde vi att det inte var så viktigt att begära in kontoutdragen från föreningarna. Vi trodde då att vi skulle få helheten ändå när vi tittade på årsredovisningarna.

Ingen detaljgranskning

Kommunens revisorer har inte detaljgranskat fakturorna i projektet. Den största bidragsgivaren Arvsfonden genomför en sådan utredning, som beräknas vara klar juni 2017. Stadsrevisorerna har istället undersökt om kommunen haft tillräcklig styrning av projektet.

– Nämnden har själv identifierat att det finns en risk att föreningarna inte använder bidragen till det de är avsedda för. Det är därför de själva har bestämt att de ska göra analysen av bankkontona. Om man då inte gör analysen, så finns ju risken att man inte har kontroll över vad pengarna använts till, säger George Smidlund.

– Sammanfattningsvis känns det så klart inte så bra att vi inte hållit oss till den interna projektplanen, säger Arash Zinat Bakhsh, enhetschef på Sociala resursförvaltningen.

Malmö stads revisorer har också granskat styrningen av verksamheten. Där dras slutsatsen att kontrollen varit tillräcklig. 

Efter slutrapporteringen från kommunen i maj kommer Arvsfonden att lämna besked om hur mycket pengar som ska betalas tillbaka. Kommunen kan då i sin tur kräva in eventuellt fel använda pengar från de berörda föreningarna.

Nytt projekt ersätter Våra Liv

Malmö stad har lagt ner projektet Våra Liv och istället startat ett nytt där föreningen Flamman är projektägare. I projektet Resurscenter Safe Space Malmö behöver kommunen inte sitta med det ekonomiska huvudansvaret.

– Vi sitter med i styrgruppen för det nya projektet, men det är Flamman som är redovisningsskyldiga inför Arvsfonden, säger Arash Zinat Bakhsh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet