Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reningsverket i Ystad får in allt mer fett i avloppet. Hör Sanna Nilsson, driftchef reningsverket i Ystad, berätta mer i klippet. Foto: Ninni Mikael/Helene Blob SVT

Mer matfett i Ystads avlopp: ”En onormal situation”

Publicerad

På reningsverket i Ystad har matfetterna ökat de senaste två åren.

– Vi försöker spåra var fettet kommer ifrån, säger Sanna Nilsson, driftchef reningsverket i Ystad.

Det är de två senaste åren som mängden matfetter i avloppsrören i Ystad har ökat. Vartifrån och varför mängden matfett har ökat är det ingen på reningsverket som vet.

– Det har vi inte riktigt svar på och det försöker vi utreda. Vi har inte kunnat se att det har skett någon förändring som kan förklara det vi ser nu, säger Sanna Nilsson, driftchef reningsverket i Ystad.

”En onormal situation”

I fjol väcktes åtal i Mark- och miljödomstolen eftersom mängden matfett överskred det som fanns i miljötillståndet. Åtalet lades dock ner. I år verkar mängden ligga på gränsen men ändå utöver det vanliga.

– Det ser hittills bättre ut men är fortfarande en onormal situation, säger Sanna Nilsson.

Fett blir råttmat

– Vi kan försöka spåra var fettet kommer ifrån. Men det lättaste är om alla gör rätt redan från början, säger Sanna Nilsson.

När matolja, som är flytande, spolas ner i avloppet stelnar det när det kommer i kontakt med kyla och bildar fettklumpar. Fettklumparna kan orsaka översvämningar om de täpper igen avloppen. Men det kan även orsaka andra problem.

– Det kan bli mer problem med råttor eftersom de lever i ledningsnätet. Fettet som samlas där blir som råttmat och råttorna kan föröka sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer