Foto: SVT

Mikael Damberg: Passerar alla gränser för anständighet och medmänsklighet

Uppdaterad
Publicerad

I går blev en ung kvinna mördad på öppen gata i Malmö. När hon blev skjuten höll hon sitt barn i famnen. Under onsdagen kommer Inrikesminister Mikael Damberg (S) att besöka Malmöpolisen.

– Det passerar alla gränser för vad anständighet och medmänsklighet innebär, säger han.

Inrikesminstern medverkade i SVT:s Morgonstudion och kommenterade mordet.

– Att skjuta en mor som håller sitt barn i famnen. Det har vi inte sett förut så det passerar ju alla gränser, säger Mikael Damberg.

Mordet på Karolin Hakim

Han fortsätter:

– Jag blev otroligt berörd. Men det gör också att jag blir ännu mer beslutsam. Så här kan vi inte ha det. Det får inte fortsätta.

”Får inte bli en normal bild”

Mikael Damberg konstaterar att man måste pressa tillbaka den här händelseutvecklingen långsiktigt.

– Både skjutningar och sprängningar får inte bli en normal bild, som vi vänjer oss vid i Sverige. Det som för tio år sedan kanske innebar en misshandel kan i dag innebära att unga pojkar plockar fram en pistol och skjuter. Det är en normförskjutning.

Kommer närmare vanliga människor

Han oroar sig för att de dödliga skjutningarna nu även drabbar människor utanför de kriminella gängen.

– Det är mycket allvarligt för vi har sett en förändring av det grova våldet. Vi har skjutningar i en offentlig miljö och det sker sprängningar. Våldet kommer närmare vanliga människor.

En man har gripits och anhållits misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet