• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Mossberg, överläkare på barnkliniken på Skånes universitetssjukhus, svara på frågor om MIS-C. Foto: SVT/Emil Langvad (TT)

”Allvarlig men ovanlig” – läkare svarar på frågor om MIS-C

Publicerad

Ett allvarligt tillstånd som kräver vård – men få har drabbats. Så ser läget ut i Skåne när det gäller följdsjukdomen efter covid-19 som kan drabba barn.

Maria Mossberg och Robin Kahn är båda överläkare på Skånes universitetssjukhus, på barnkliniken respektive barnreumatologen.

De ingår också i den grupp som drog igång i december och dit vårdpersonal kan vända sig vid misstanke om MIS-C.

Inga dödsfall

De barn som har MIS-C vårdas på sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Hittills under pandemin handlar det om drygt 20 fall i Skåne. Ingen av dessa har dött. En fjärdedel har krävt intensivvård, medan resten har kunnat vårdas på vanliga vårdavdelningar.

– Möjligheten är väldigt god att behandla dem, säger Maria Mossberg.

Behandlingen består av läkemedel som drar ner immunförsvarets respons, samt övervakning av vätskenivåerna i kroppen.

Symptomen går inte att missa

Enligt Robin Kahn är det uteslutet att en förälder kan missa att ett barn har MIS-C.

– Alla barn med MIS-C är sjuka barn som kommer till sjukvården, säger han.

Symptom kan vara hög feber, kraftiga buksmärtor, röda ögon och utslag.

En effekt av coronapandemin har varit ett minskat söktryck från unga patienter med olika misstänkta infektioner. Detta har medfört att kapaciteten att ta emot MIS-C-patienter är god, berättar Maria Mossberg.

– Vi har inte lika många barn som vi brukar med andra infektioner, säger hon.

MIS-C står för ”multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19”. Detta är ett tillstånd som kan drabba barn och unga som tidigare infekterats av coronaviruset covid-19.

Även personer som uppvisat få eller inga tecken vid covid-infektionen kan få MIS-C, som oftast uppträder efter en eller två månader.

Forskarna vet att tillståndet orsakas av att kroppens immunförsvar aktiveras vid infektionen av coronaviruset och börjar angripa den egna kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet