”MSB har inte löst en enda boendeplats”

Uppdaterad
Publicerad

Först larmade MSB om förhållandena hos Migrationsverket på Malmömässan. Nu kommer skarp kritik i motsatt riktning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har sedan oktober regeringens ansvar för samordna myndigheternas insatser i den pågående flyktingkatastrofen.

Migrationsverket har också begärt hjälp från MSB om att ordna fram 110 000 boendeplatser, varav 50 000 platser i år och 60 000 platser nästa år.

– MSB har varit inkallade för att hjälpa oss de senaste tio veckorna. Än så länge har man inte lyckats leverera någon plats. Jag vet inte vad det beror på men då borde man också förstå komplexiteten i frågan, säger Fredrik Bengtsson med anledning av den veckorapport där MSB skriver om ordningsstörningar på Malmömässan.

Mässan inte optimal

Enligt Fredrik Bengtsson är Migrationsverket väl medvetna om att situationen i mässlokalerna inte har varit optimal.

– Men jag tror att vi lever i olika tempo. Vi måste lösa boendefrågan varje dag. De två senaste månaderna har vi löst platser för mellan 40 000 och 50 000 människor. Det är ganska lätt att sitta på sidan att peka på saker som inte är optimala. Vi måste dela verklighetsbilder och arbeta tillsammans, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket vill se ett förbättrat samarbete, både mellan myndigheter och mellan stat och kommun.

– Det är den springande punkten i den situationen vi befinner oss nationellt. Fler aktörer måste göra mer och samordningen måste bli bättre, säger Fredrik Bengtsson.

MSB förvånade över kritiken

MSB:s kommunikationsdirektör Svante Werger menar att man tillsammans med Fortifikationsverket tydligt har kommunicerat till Migrationsverket om svårigheterna med att ordna fram tältplatser.

Den begärda volymen boendeplatser anses omöjligt att ta fram. Framför allt finns det stora svårigheter med att hitta mark som är lämplig för tälten.

– Jag är förvånad att de uttrycker sig på det sättet. Regeringsuppdraget handlar om att vi ska ta underlag för bygga nya boenden i form av tält. Vi har lämnat ett underlag på fyra platser i ett första skede med 3000 boendeplatser, säger Svante Werger.

Enligt honom har ett underlag skickats till Migrationsverket för två veckor sedan. Fortfarande väntar man dock på att Migrationsverket ska ta ställning, enligt Svante Werger. Först därefter kan arbetet med projektering och bygglov inledas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.