Se i klippet ovan vad Skolinspektionen säger. Foto: SVT

Efter fallet med Ystadsbarnen – nu ställer Skolinspektionen krav

Uppdaterad
Publicerad

Ystad måste senast den 24 januari 2020 vidta åtgärder för att se till att alla barn i kommunen går i skolan. Det meddelar nu Skolinspektionen.

Efter Sydsvenskans avslöjande att flera syskon i Ystad inte gått i skolan blev det ett ärende hos Skolinspektionen. Föräldrarna menade att de vistats utomlands och att barnen fått utbildning via en onlineskola i USA.

Måste alltid utreda

Nu menar Skolinspektionen att Ystads kommun måste vidta åtgärder för att utifrån sitt ansvar som hemkommun se till att alla barn får en utbildning.

De isolerade barnen i Ystads kommun

”I detta ansvar ingår att alltid utreda så att det finns ett tillräckligt underlag inför ett ställningstagande till om elever varaktigt vistas utomlands och därmed inte omfattas av skolplikt”, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen menar att varje signal om att en elev inte längre vistas utomlands behöver tas på allvar och utredas oavsett när under året den kommer till kommunens kännedom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet