Foto: Firas Razak Tuma

Nu satsar Skånetrafiken på åtgärder vid tågstrul

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera omfattande trafikstörningar i Skåne hårdsatsar nu Skånetrafiken på åtgärder. Bättre info i appen och garanterad vattentillgång är några av förändringarna.

– Det här är nödvändiga åtgärder, annars slutar folk att resa med oss, säger Linus Eriksson trafikdirektör på Skånetrafiken, till SVT Nyheter Skåne.

Skånetrafiken har tagit åt sig av resenärernas berättelser från de senaste veckornas tågkaos.

Tågproblem i Skåne

– Från och med den 1 juli kommer våra tåg ha vatten ombord i händelse av störning och vi har etablerat en daglig åtgärdsgrupp med fokus att få bort korta Öresundståg i rusningstrafik, säger Linus Eriksson.

Info i appen

Även trafikinformation i realtid ska förbättras. Under året kommer bland annat deras app att meddela resenärerna om förändringar som kan påverka resan.

– Man kommer också i realtid att kunna se var bussen eller tåget är genom gps-position på alla bussar. Det gör att våra pendlare snabbt kan ta egna beslut vid händelser, säger Linus Eriksson och tillägger att den här åtgärden egentligen skulle lanserats under 2019, men har nu tidigarelagts och kommer att finnas redan under hösten.

Fler bussar

Fem miljoner kronor kommer att förstärka busstrafiken när det är fulla fordon vid rusningstrafik. Det gäller bland annat linje 100 mellan Näset och Malmö, linje 146 mellan Trelleborg och Malmö samt linjerna 171 och 130 mellan Lund och Malmö.

– Från och med mitten av augusti kommer vi att sätta in fler bussar på de mest utsatta busslinjerna så att våra resenärer inte ska behöva bli förbikörda eller stå längre sträckor, säger Magnus Wikforss, affärsområdeschef buss på Skånetrafiken.

– Pengarna för åtgärderna kommer att tas inom den budget vi har, säger Linus Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågproblem i Skåne

Mer i ämnet