”Vi är väldigt miljömedvetna men ibland måste man välja bort någonting för att prioritera något annat”, säger Mikael Rubin (M). Foto: Jonas Ekströmer /TT/Tomas Hallstan/SVT

Över 1 200 vindkraftverk stoppade av kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ser vindkraft som en central del i energiomställningen och för att klara målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 krävs 100 TWh ny vindkraft, enligt Energimyndigheten. Men det kommunala vetot riskerar bromsa omställningen.

– Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Förslaget om att bygga 25-33 vindkraftverk till havs mellan Smygehamn och Abbekås i Skåne har blivit en het potatis bland lokalborna. Trelleborgs kommun har valt att säga nej.

– Vi tycker det är viktigare för oss att satsa på turism- och besöksnäringen och då anser vi att vindkraftverk som närmast skulle placeras åtta kilometer från kustlinjen är för nära, säger Mikael Rubin.

Klimatkrisen

I dag har Sverige drygt 4 000 vindkraftverk. De moderna vindkraftverk som byggs i dag är både större och effektivare än äldre modeller, så för att nå målet om 100 TWh ny vindkraft kommer det behövas ungefär lika många som i dag på land år 2040. Eller 1 000-3 000 till havs, enligt Energimyndigheten.

Myndigheten menar att verken bör fördelas över hela landet, men viktar mot södra Sverige där elbehovet är störst.

Många vindkraftverk stoppade

Men Trelleborgs högsta kommunpolitiker låter sig inte påverkas av Energimyndighetens rekommendationer:

– Regeringen har fattat så dåliga beslut kring energiproduktionen i Sverige att vi måste köra ett oljeeldat kolkraftverk i Karlshamn. Det kan det inte ligga på vår kommun att ta ansvar för regeringens misslyckande i energipolitiken, säger Mikael Rubin.

Trelleborgs kommun är inte ensamma om att säga nej till vindkraftverk.

Mellan 2014 och första halvan av 2020 stoppades 1 223 vindkraftverk i Sverige av det kommunala vetot, motsvarande 21 procent av ansökningarna. För att se över det kommunala vetot tillsattes en utredning förra året som nu är ute på remiss. Även i det förslaget ska kommunen ha stort inflytande.

Ekonomisk ersättning inte avgörande

Energiminister Anders Ygeman (S) menar att exploatörerna kan göra mer för att få med sig lokalbefolkningen i ett tidigare skede. Anders Ygeman hänvisar också till ett förslag i utredningen om att låta en del av ersättningen för vindkraftverk vara kvar i de kommuner som låter bygga dem.

– Det är något som vi måste titta vidare på och överväga, säger han.

Men ekonomisk ersättning hade inte ändrat beslutet i Trelleborgs kommun:

– Det fanns ett sådant förslag i det här projektet, men pengar är inte allt. Ibland måste man välja bort något för att välja något annat, säger Mikael Rubin.

Kommunalt veto

Tillstånd för anläggning av vindkraft i en kommun ska enligt miljöbalken ges efter att den aktuella kommunen har tillstyrkt det. Denna bestämmelse kallas till vardags för kommunalt veto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet