Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den summa som kommunen lagt på att köpa ut chefer motsvarar sex årslöner för en grundskolelärare. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (3)
Visa alla (3)

Över tre miljoner har använts för att köpa ut chefer i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Fem av 26 tjänstemän som lämnat Hörby kommun sedan hösten 2018 har köpts ut. Tillsammans har de fått 3 350 409 kronor genom så kallade enskilda överenskommelser. Mest pengar har gått till en enhetschef som fick drygt 1,7 miljoner.

Det är chefer inom skola, ekonomi, fastighetsförvaltning, kultur, kommunikation, näringsliv, HR och plan-och utveckling som har lämnat Hörby kommun efter valet 2018. Några gick direkt, andra under 2019.

Socialchefen Eva Klang Vänerklint slutar i april. Hon är den sista i den gamla ledningsgruppen som slutar.

– Det är ungefär hälften av alla chefer som har lämnat kommunen, säger Maria Westlund, huvudskyddsombud för SACO-rådet i Hörby.

Det har kostat kommunen drygt 3,3 miljoner kronor att köpa ut fem tjänstemän. Ersättning inklusive sociala avgifter.

Kritik från revisorerna

Revisorerna är kritiska till hur kommunstyrelsen sköter ekonomin i Hörby. På deras uppdrag har revisionsföretaget Pwc granskat Hörby kommun för att ”bedöma om kommunstyrelsen har en ändamålsenlig ekonomiska planering utifrån god ekonomisk hushållning”.

Revisorernas ordförande Karin Gullberg skriver i rapporten till kommunstyrelsen  i december 2019:

”Efter genomförd granskning är den sammanfattande bedömningen att kommunstyrelsen inte har en ändamålsenlig ekonomisk planering utifrån god ekonomisk hushållning. Bedömningen grundar sig på att vi ser en avsaknad av ett långsiktigt förhållningssätt i såväl investeringsplanering som den ekonomiska planeringen.”

– Det är pengar som hade kunnat användas till annat. Äldrevård och allt möjligt hade man kunnat använda dem till istället, säger Peter Tenghamn från Hörby. Foto: SVT

Revisorerna vill veta hur politikerna i kommunstyrelsen tänker åtgärda bristerna senast den 31 mars.

Pwc:s revisorer skriver i sin rapport att de har pratat med kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD):

”I intervju med kommunstyrelsens ordförande beskrivs god ekonomisk hushållning för Hörby kommun handla om att använda varje skattekrona till sin fulla potential, att använda skattebetalarnas pengar så effektivt som möjligt på rätt saker och att inte använda mer pengar än man har”.

SVT Nyheter har under fredagen sökt Cecilia Bladh in Zito för en kommentar. Vi har även sökt den före detta enhetschefen som fått drygt 1,7 miljoner kronor i avgångsvederlag.

– Jag tycker det är förskräckligt, säger Sonja Ewerlöf, boende i Hörby, om summorna för de utköpta tjänstemännen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet