Pojke friad från våldtäkt på skoltoalett i Skåne

Publicerad

En 17-årig pojke frias från våldtäkt på en jämnårig flicka på en mindre ort i Skåne. Våldtäkten ska enligt åtalet skett på en toalett på en gymnasieskola.

Händelsen ägde rum i januari i år, under skoltid och paret medger båda att de varit ”flirtiga” med varandra och kysst några gånger efter skolan.

Dagen för den misstänkta våldtäkten ville pojken att de skulle mötas på en toalett och flickan gick dit.

Olika uppfattningar

Väl där började de kyssas och flickan beskriver det som att hon direkt kände att hon inte ville mer – men fick bara ur sig att hon inte ville ha frånvaro. Pojken svarade då att de kunde ta frånvaro och fortsatte smeka och till sist ha samlag med henne.

Flickan menar att hon grät och gav ”hintar” om att hon inte ville. Pojken uppfattade däremot som att de båda ville och att båda var delaktiga.

Flickan uppgav att hon efter händelsen mådde dåligt, hade ont och blödde, vilket styrks av vittnesuppgifter.

Båda är trovärdiga

Tingsrätten anser att båda ungdomarnas berättelser är trovärdiga, men att det inte kan det ställt utom tvivel att pojken agerade med uppsåt eller grov aktsamhet på det sättet som åtalet anger.

Tingsrätten menar därför att han inte kan fällas för brott – och han frias helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.