Hundägare vid Torekovsplan är oroliga och uppmärksamma efter fynd av vassa föremål. Foto: Edina Hrustic

Hundägare: ”Jobbigt att alltid gå omkring och vara orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Försöken att skada hundar i Malmö fortsätter. Under det senaste halvåret har det enligt polisen gjorts 35 anmälningar efter att vassa föremål lagts ut vid hundrastgårdar och längs gator. Den senaste i raden inträffade i veckan.

Tillvägagångssättet har sett lite olika ut men i de flesta fall rör det sig om glasbitar som gömts i bullar. Det har också handlat om häftklamrar i köttbullar och spikar i kyckling. Oftast har fynden gjorts i centrala Malmö.

Fynden av vassa föremål har främst gjorts i centrala Malmö. Foto: SVT

35 anmälningar har gjorts sedan mars månad, men de olika vassa föremålen började dyka upp redan i december. Vid Torekovsplan har det gjorts minst två anmälningar sedan i vintras. Där berättar hundägare att ryktet sprider sig snabbt och att man är extra uppmärksamma på att hålla koll på vad hundarna tuggar i sig.

– En annan hundägare kom fram till mig igår och sade att hon hade hittat en brödbit med en glasskärva vid träden här, säger Amanda Bernel, som rastar sin hund i området.

Inga spår efter misstänkt gärningsman

Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt gärningsman.

– Det är inte så mycket nytt, vi har gjort vissa iakttagelser, men inte mer än så, säger Per Arkenklo, förundersökningsledare på polisen.

Brottet rubriceras som förgöring eller försök till förgöring, vilket innebär att man skadar djur eller växter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.