På presskonferensen medverkade polisområdeschef Stefan Sintéus, regionpolismästare Carina Persson och lokalpolisområdeschef för Malmö Söder, Erik Jansåker. Foto: Johan Dernelius/SVT Foto: Johan Dernelius/SVT

Polisen om attacken: ”Angrepp på samhället“

Uppdaterad
Publicerad

Två personer sitter anhållna efter explosionen utanför polishuset i Rosengård på onsdagskvällen. Polisområdeschef Stefan Sinteús ser sprängningen som reaktion på polisens arbete mot kriminella grupperingar i Malmö. – Vi välkomnar ny lagstiftning som gör det lättare att lagföra de här personerna, sade han under torsdagsförmiddagens presskonferens i Malmö.

Regionpolischefen Carina Persson sade under presskonferensen att de aldrig kommer backa undan för kriminaliteten under den presskonferens som nu pågår i polishuset i Malmö.

– Personalen är förbannad, säger polischefen Erik Jansåker.

Två män har anhållits misstänkta för att vara inblandade i gårdagens attack.

– Det här är ytterligare ett allvarligt angrepp mot polisen men också mot de människor vi är till för skydda, säger regionpolischef Carina Persson.

”Får förvänta oss attacker”

Malmös polismästare Stefan Sintéus tar vid:

– Det som hände i går visar att vi tyvärr får förvänta oss den här typen av attacker från de kriminella, säger Sintéus.

– Personalen är förbannad, på ren svenska, säger lokalpolisområdeschef Erik Jansåker.

I morse blev ärendet lottat på kammaråklagare Magnus Pettersson. Han säger till TT att han just nu håller på att få en överblick av vad som hänt, och att han därför inte kan säga mer än att två personer är anhållna.

Splitterskador på polishuset

Pressträffen handlar om sprängdådet som inträffade vid 21-tiden på onsdagskvällen, och är den tredje som riktas mot polisen i området under de senaste månaderna. Ingen människa skadades, men både fordon och polishuset skadades av splitter från explosionen.

Polisens tekniker och bombgruppen lämnade platsen under natten och avspärrningarna har hävts. Den tekniska undersökningen av vad det var som small i går är inte klar.

– Men det är grövre än en vanlig fyrverkerismällare, säger Sintéus om vad som exploderat.

Någon eller några har kastat något över ett staket vid polishuset i Rosengård, något som sedan har exploderat.

Smällen har bland annat gjort två bilar icke kördugliga.

Sprängdådet utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Attacken har bedömts som en så kallad ”särskild händelse” och polisen har gått upp i stabsläge för att kunna kraftsamla alla tillgängliga resurser i regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen vid polisstationen i Rosengård

Mer i ämnet