Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åringens försvarsadvokat Johan Fernvall menar att 16-åringen känner ånger inför att så många personer kommit till skada. Foto: Johan Nilsson/TT och Otto Johansson/SVT

Nu startar rättegången om dödsskjutningen på Emporia

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startar rättegången mot den 16-åring som står åtalad för mordet på Emporia. 16-åringen har erkänt och rättegången kommer att ske bakom stängda dörrar.

16-åringen är misstänkt för skottlossningen på köpcentret Emporia då en 31-årig gängkriminell man dog förra året.

Han är även misstänkt för tre fall av mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

– Rättegången kommer att ske bakom stängda dörrar, säger Otto Johansson, reporter på plats i Malmö tingsrätt.

Pojken, som var 15 år vid dödskjutningen och kommer från Göteborg, greps inom tio minuter efter dådet och har i förhör erkänt och tagit på sig ansvaret för mordet.

Nekar till mordförsök

När det gäller den skadade kvinnan, som sköts i ryggen, erkänner han vållande till kroppsskada och när det gäller hennes pojkvän och son erkänner han framkallande av fara för annan. Han nekar alltså till åklagarens yrkande om mordförsök.

– Min klient har inte haft uppsåt att beröva de målsägande livet och det är därför vi förnekar försök till mord, säger 16-åringens försvarsadvokat Johan Fernvall.

16-åringen är åtalad för att ha utsatt ytterligare åtta personer för fara då han sköt åt deras håll när han försökte träffa 31-åringen. Där erkänner han att två av de åtta utsatts för framkallande av fara för annan.

Rättegången kommer att pågå i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet