Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konditorn Joel Lindqvist reaktion på att elstödet dröjer i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Malmökonditor efter regeringens besked om elprisstöd: ”Väldigt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom regeringen med besked om att el-stödet till hushållen kan börja betalas ut i februari. Men företagen får vänta, och besked dröjer. Konditorn Joel Lindqvist i Malmö hade räknat med elstödet redan innan jul. Nu är han oroad över det tuffa läget.

– Det känns som man lever i en perfekt skitstorm, säger Joel Lindqvist.

I juli låg elräkningen på Mat- och chokladstudion i Malmö på 70 000 kronor i månaden. Motsvarande tid förra året låg den på knappt 6 000 kronor.

December är en bra månad för bagerier, berättar konditorn Joel Lindkvist. För honom är det månaderna efter årsskiftet han oroar sig över. Han har hittills inte behövt säga upp någon i personalen – men det kan bli aktuellt.

Elpriserna i Skåne

– Jag har räknat med att vi skulle ha elstödet i hamn för att betala elräkningar och löner. Så det känns som det kommer bli ett väldigt skralt kvartal, och vi får se över personalstyrkan, öppettider och vad vi behöver göra, säger Joel Lindqvist.

Fick löfte av Ulf Kristersson

Joel Lindqvist fick i början av september besök av moderatledaren Ulf Kristersson, som enligt honom lovade stöd innan jul – men nu ser det ut att dröja.

– Jag är jättebesviken, jag hade verkligen hoppats att vi fått både pengarna och ett klart besked före jul, säger Joel Lindqvist.

”Som jag uppfattade det lovade han att pengarna skulle vara utbetalda i god tid innan jul”, säger Joel Lindqvist. Hör mer i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

”Prioriterade hushållen”

Enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) behöver frågan om elstödet till företag fortsatt beredas. Orsaken är att Energimarknadsinspektionens godkännande dröjde in i november.

– Det gör att vi behöver bereda frågan om stödet för företagen lite ytterligare. Då valde vi helt sonika att prioritera hushållen i det här läget, säger Ebba Busch.

Kan inte vänta

Organisationen Företagarna förklarar att många medlemmar hade räknat med att stödet skulle vara på plats vid det här laget.

– Vi blir förvånade av det här beskedet såklart. Jag tror knappt någon hade förväntat sig att pengarna kommer först nästa år och vi vet inte ens när under året. Jag förstår verkligen att det finns en stark frustration bland företagare i södra Sverige, säger Johan Grip, chefsekonom på Företagarna. 

Att bara uppmana företagarna att vänta in besked är inte bra nog menar Johan Grip. 

– Om det inte går att betala tillbaka de här pengarna nu så måste regeringen hitta andra sätt att sänka elkostnaderna. Flera sådana lösningar har vi gett förslag på.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet