Risk att personer kunde ha dött av splitterskador

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två veckor sedan polishuset på Rosengård i Malmö utsattes för ett sprängattentat. Polisen letar fortfarande efter både gärningspersonen och de vittnen som ses befinna sig på platsen där laddningen detonerar. Nu släpper de bilder från övervakningskameran för första gången.

Klockan är strax efter nio på kvällen den 17 januari. Polisens övervakningskamera fångar en person som kommer gående över von Lingens väg på Rosengård och ställer sig vid stängslet till polishuset. Personen tänder på en laddning och kastar över det på innergården. Sen springer gärningspersonen iväg.

Stor risk för allvarliga skador

Det tar nästan en och en halv minut innan laddningen detonerar. Allt fångas av övervakningskameran. Nu släpper polisen bilderna som också kommer att tas upp i SVT:s program Veckans Brott på tisdagskvällen.

Explosionen sker 13 meter från en gångbana, 50 meter från en cykelstig och fyra meter ifrån polisens egna personalingång.

– Vid detonationstillfället har uppskattningsvis ett kilo asfalt slitits upp. Asfalt innehåller ju småsten, och de stenarna har ju farit iväg över det här området. Hade man befunnit sig inom en radie på 50 meter så är det stor risk att man hade träffats av splittret och fått allvarliga skador eller till och med dödsfall, säger polisens utredare Mikael Östling.

Sprängämnet är okänt

Än vet man inte exakt vilket sprängämne som gärningspersonen använde men det handlar om minst 100 gram av någon slags dynamitämne.

– Jag tänker att gärningspersonen har visat stor hänsynslöshet genom att kasta in föremålet och sätta sig själv i säkerhet. Föremålet går till detonation inom en och en halv minut. Personen har ingen vetskap om vad som kommer finnas i det här området när den går till detonation, säger Mikael Östling som betraktar det som ren tur att ingen skadades vid spärningen.

Söker fler vittnen

Polisen har gjort en del beslag som analyseras men har inga misstänkta gärningspersoner i nuläget. Kort efter sprängningen greps två personer men de släpptes och är fria från misstankar.

På övervakningsbilderna ser man två personer som går längs Von Lingens väg när sprängningen sker. Polisen tror att de båda kan ha sett något av gärningsmannen. Men ingen av dessa vittnen har polisen kommit i kontakt med.

– Vi är ytterst angelägna om att komma i kontakt med dem, säger åklagaren Magnus Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.