Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund. Foto: Tove Hansson

Tusentals skånska gymnasielever påverkas när gymnasieskolorna stänger

Uppdaterad
Publicerad

Alla skånska kommuner med gymnasieskolor väljer att följa regeringens rekommendation att stänga gymnasie- och vuxenutbildningarna på obestämd tid. Istället erbjuds eleverna distansutbildning.

– Det finns möjligheter att förlänga terminen, det kan bli den typen av åtgärder, säger Philip Sandberg (L), kommunalråd i Lund.

Tusentals av Skånes gymnasieelever kommer från och med onsdag att utbildas på distans. Detta efter att regeringen på tisdagen rekommenderade att gymnasieskolor och vuxenutbildningarna hålls på distans med anledning av coronasituationen.

Lunds kommun gav på eftermiddagen besked på en presskonferens om att kommunen stänger sina gymnasieskolor.

– Lunds kommun följer myndigheterna rekommendationerna. Det här kommer ställa krav på eleverna som får sin undervisning på distans, att också ägna tid åt studierna och forsätta arbeta enligt schema, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

I Lund följer man regeringens rekommendation och stänger gymnasieskolorna tills vidare, meddelade kommunledningen på en presskonferens. Foto: Lenke Morath

Philip Sandberg är öppen för möjligheten att förlänga terminen, men understryker att ett sådant beslut ännu inte har tagits.

Närmare 18 000 elever påverkas i Malmö

På torsdag kommer Malmös gymnasieskolor och vuxenutbildningar att stänga vilket påverkar närmare 18 000 elever.

– Vi hade förutsatt det här scenariot och vi hade redan beredskap och en handlingsplan för nätbaserad undervisning. Så från och med torsdag lägger vi om, eftersom vi har studiedag på onsdag, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö.

Inom Malmö stad har man inte satt någon tidsgräns för hur länge eleverna ska undervisas på distans.

– Vi ser en situation där det här kan pågå under relativt långt tid.

Finns det en oro hos er hur det här påverkar eleverna?

– Det finns en utmaning i det här. Det är särskilt viktigt att observera elever som behöver särskilt stöd, där behöver vi vara uppmärksamma på hur vi ska ge det stöd som de behöver, säger Lars Rehnberg.

Även fristående skola i Ystad stänger

Även på Praktiska gymnasiet i Ystad, som är en del av AcadeMedia, stänger man skolan enligt regeringens rekommendation.

– De elever som har APL (arbetsplatsbaserat lärande), och där arbetsplatsen tar emot dem, där tycker vi att det är bättre att eleverna är där. För resten kommer vi att ha närvarokontroll via digitala system, säger Gert-Ove Sigurdhsson, rektor på Praktiska gymnasiet i Ystad.

Även i Helsingborg och Kristianstad följer man myndigheternas rekommendationer. Det är förutom gymnasieelever även SFI och vuxenutbildningarna som drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet