Foto: Richard Lööf

Så ska polisen förebygga hämndaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen befarar nu hämndaktioner efter måndagens dödsskjutning på Drottninggatan i Malmö, där tre män dog och tre skadades. En av polisens uppgifter blir därför att försöka förhindra nya dåd.

Samtliga män som sköts i måndags kväll i närheten av Värnhemstorget i Malmö betecknas som gängkriminella.

Det finns risk för vedergällning och en av polisens uppgifter blir därför att försöka förhindra nya dåd.

– Vi jobbar med en stor resurs i det brottsförebyggande arbetet för att förhindra att vi får nya våldsdåd och för att öka tryggheten, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Det handlar om spaning och uppsökande verksamhet mot personer som har vad polisen kallar ”våldskapital”.

– Vi söker upp de personer som vi identifierar att vi behöver ha extra koll på. Det kan vara genom att ta kontakt med dem eller att vi jobbar dolt med spaning för att lagföra dem.

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö. Foto: TT

Enligt Mattias Sigfridsson kan det handla om att åka hem till personer och försöka får dem att avstå från att slå tillbaka.

Kan du sammanfatta utredningsläget?

– Vi är fortfarande initialt i utredningen och det pågår ett mycket intensivt insamlingsarbete. Både med förhör och tekniska undersökningar för att skaffa oss en god bild av vad som har hänt och vad vi behöver arbeta vidare med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Mer i ämnet