Arkivbild. Rättegången mot sju personer anslutna till NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, inleddes i slutet av maj i år i Lund. NMR-aktivisterna ställs inför rätta misstänkta för misshandel av sex personer i början på juni 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Vit makt-miljön mer aktiv i Skåne

Publicerad
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) presenterar en kunskapsöversikt om vit makt-miljön i Sverige. Kunskapsöversikten tar upp miljöns ideologiska särart och likhet med övriga högerextrema strömningar, dess historia, aktivitet och symboler.

Rapporten är en sammanställning av forskning och annan kunskap om ämnet.

Sett över de senaste tio åren har antalet aktiviteter inom vit makt-miljön ökat. Närmare 25 kommuner bedöms ha haft särskild hög grad av närvaro från miljön under perioden 2008–2018. Flera av dessa kommuner tillhör samma län, och ett flertal är kommuner i närliggande län.

De områden som utmärker sig är Värmland, Dalarna, Stockholm, norra Skåne, Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och delar av Småland. Nordiska motståndsrörelsen (NMR) står bakom det största antalet aktiviteter.

Vill avskaffa demokratin

Högerextremism kan beskrivas som ett paraplybegrepp som innefattar olika rörelser och miljöer. Vit makt är en av dessa. CVE kommer framöver att publicera liknande kunskapsmaterial även om andra våldsbejakande extremistmiljöer i Sverige.

Den generella målsättningen inom vit makt-miljön är att avskaffa det nuvarande demokratiska statsskicket och ersätta det med en auktoritär regeringsmakt, som ska inrätta ett etniskt och kulturellt homogent samhälle.

Legitimerar våld och hot

Miljön kännetecknas av antisemitiska föreställningar om en judisk konspiration som anses hota ”den vita rasen”. Inom miljön används olika typer av symboler och därför inkluderar rapporten ett symbollexikon.

– Vit makt har en lång tradition i Sverige och utgör fortfarande en omfattande del av den svenska högerextrema rörelsen och förtjänar därför särskild uppmärksamhet. Det rör sig om olika rasideologiska grupperingar som ser våld, hot, skadegörelse och annan brottslighet som legitima redskap i sin kamp för att på sikt ändra det demokratiska statsskicket, säger Jonas Trolle, chef för CVE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer