Foto: Henrik Barnekow

Skånevargen är skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som har jagats i närheten av Vittsjö i norra Skåne har skjutits.

Vargen sköts klockan 7:15 i morse inom skyddsjaktområdet.

– En av skyddsjägarna fick syn på vargen när han var på väg till jobbet. Han kallade snabbt ihop några av de andra skyttarna som ställde upp sig i området. Sedan gick det snabbt. Vargen, en hane, dödades med ett skott, berättar skyddsjaktledaren Henrik Barnekow.

Vittsjövargen

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare är på väg till platsen.

– Det här rör sig om en varg som ställt till med stor skada och här fanns ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt, säger Per-Magnus Åhrén, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Sedan den 25 augusti har vargen gäckat jägarna både i södra Småland och norra Skåne.  I flera omgångar har Länsstyrelsen förlängt jakttillståndet.

Vid tio tillfällen under augusti och september har vargen angripit får i trakterna kring Vittsjö och Markaryd. Sammanlagt 50 får har dödats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vittsjövargen

Mer i ämnet