Enligt Tobias Wijk vid Skatteverkets folk- och fastighetsavdelning blir det allt vanligare att folk bor i industrilokaler. Foto: Skatteverket / Per Lärka

Skatteverket: Vanligare att folk bor i industrilokaler

Uppdaterad
Publicerad

Industribranden i Kristianstad avslöjade att flera personer bodde i fastigheten olagligt. Enligt Skatteverket har den här typen av olämpliga boendeformer blivit allt vanligare.

– Det handlar om människors säkerhet. Oseriösa aktörer tar tillvara på tillfället att utnyttja personer i svåra situationer, säger Tobias Wijk vid Skatteverkets folk- och fastighetsavdelning.

När räddningstjänsten kom till den övertända industrifastigheten natten till fredagen möttes de av en oväntad syn. Sex personer bodde i fastigheten, flera fick hjälpas ur byggnaden. En person fördes med ambulans till sjukhus med rökskador.

Flera folkbokförda på adressen

SVT träffade senare en av boende som berättade att han bott i källaren i ett halvår. Tre personer är också folkbokförda på adressen. På en brevlåda vid grindarna står flera namn.

Kristianstad

Det är Skatteverket som har hand om folkbokföringsregistret i Sverige. Någon omfattande kontroll, av om personer är skrivna på industrifastigheter eller andra byggnader som inte är godkända som bostäder, görs inte idag.

– Utan att ha statistiska data kan jag säga att det är mer vanligt förekommande nu. En del handlar om bostadsbristen, säger Tobias Wijk.

– Vi ser nu över hela vår kontrollstrategi där vi kommer att gå mer riktat mot detta.

Få möjligheter att kontrollera

Skatteverket får idag inte samköra olika register, till exempel folkbokföringsregistret mot Lantmäteriverkets fastighetsregister, vilket skulle kunna underlätta kontrollen.

– Det är en politisk fråga, säger Tobias Wijk.

En företrädare för bolaget som äger industrifastigheten i Kristianstad säger till Kristianstadsbladet att han inte visste att det bodde personer i fastigheten och att inga lokaler hyrts ut som bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet