Skjutningarna i Malmö fram till 18 juli. Flera av skjutningarna har inträffat i närheten av varandra. Fyra på Rosengård, tre i kroksbäck, två vid Nydalatorget och två i Östra Sorgenfri. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här har skjutningarna inträffat i Malmö

Publicerad

18 skjutningar varav tio med dödlig utgång. Det är siffrorna för Malmö strax efter att halva året passerat. Mordutredningarna anstränger Malmöpolisen som nu vill se straffansvar för vittnen som vägrar medverka i utredningar.

Endast två veckor in på 2018 sköts en 21-årig man ihjäl på Per Albins Väg. Mordet i januari var det första på ett år som därefter präglas av dödsskjutningar. Hittills har tio skjutningar med dödlig utgång inträffat.

Totalt har Malmö sett 18 bekräftade skjutningar i år. Fortsätter det i samma takt blir 2018 års totalsiffra den lägsta sedan 2013. Men dödligheten är redan nu högre än på länge.

Bekräftade skjutningar i Polisområde Malmö från 2011 till i år fram till 16 juli. Foto: Polisen

Det grova våldet är utspritt över staden men Rosengård, Kroksbäck och Lindängen har sett flera skjutningar, några med dödlig utgång. Det dödligaste dådet inträffade 18 juni. Vid 20-tiden sköts tre män ihjäl och tre män skadades på Drottninggatan i Malmö. Trippelmordet beskrivs som det värsta i Malmö på 30 år och markerade början på en våldsam sommar.

Polisen: ”Ser ett förändrat beteende”

Polisen säger sig, i samband med sommarens skottlossningar, se ett förändrat beteende hos stadens kriminella. De är orädda att bli sedda, de är lättkränkta och har lätt till dödligt våld. Brotten sker också på allmänna platser vid tider när mycket folk är i rörelse.

Polischef Stefan Sintéus går efter den tionde dödskjutningen ut och säger att han vill ha straffansvar på vittnen som inte medverkar i utredningen. Polisen har flera gånger sagt att utredningar försvåras av en växande tystnadskultur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet