Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, upplever politiska påtryckningar. Foto: Johan Nilsson/TT

Rektor tvingades ta bort artikel om Skolverkets syn på slöjförbud

Uppdaterad
Publicerad

När rektorn Mattias Liedholm i Skurup la upp en artikel, som redovisade Skolverkets bedömning av slöjförbud, på skolans Facebooksida blev han beordrad att ta bort den. Han upplever sig utsatt för påtryckningar från kommunledningen.

Det var i december som kommunfullmäktige i Skurup fattade beslut om att förbjuda elever och personal att bära slöja i kommunens skolor.

Kommunens arbete med en integrationsplan är ännu inte klart men i planen ska slöjförbudet ingå.

Rektorn: ”Blev beordrad”

I måndags la rektorn på Prästamosseskolan, Mattias Liedholm, ut en nyhetsartikel från TT publicerad i Aftonbladet, på skolans Facebooksida. I artikeln gör Skolverket bedömningen att ett slöjförbud strider mot religions- och yttrandefriheten.

– Skolverket uttalade sig i en artikel om att slöjförbud inte var tillåtet. Eftersom det är av stort intresse här på skolan la jag ut det på vår sida. Men efter en stund hörde förvaltningskontoret av sig och ville att jag skulle ta bort det. Jag höll inte med, men blev till slut beordrad att ta bort det, säger Mattias Liedholm.

Ställer inte upp på intervju

Den tillförordnade förvaltningschefen Ulrika Fridh kan inte ställa upp på en intervju när SVT Nyheter kontaktar henne, utan hänvisar till Marcus Willman som är kommundirektör i Skurup. Han vill inte heller låta sig intervjuas, utan menar att ärendet ska hanteras internt.

Men Lars Nyström (SD), vice ordförande i Skurups kommunstyrelse, vill att tjänstemän följer besluten.

– Vi förväntar oss att rektorn följer de besluten som fattas i kommunen eftersom han är kommunanställd, det är ju en demokratiskt tillsatt kommunstyrelse vi har i Skurups kommun, säger han.

Lars Nyström menar att rektorn får engagera sig politiskt om han vill ändra på politiska beslut.

– Fram till dess tycker vi att han ska följa de beslut som fattas.

Mattias Liedholm är aktiv moderatpolitiker i Blekinge där han bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet